« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
EU FONDOVI

Nove milijunske bespovratne potpore za ICT sektor i prerađivačku industriju

Namjena je Poziva potaknuti tvrtke na investicije povezane s osnivanjem nove ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diverzifikacijom proizvodnje ili temeljitom promjenom u poslovnom procesu

Opremite se kako treba
Opremite se kako treba (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

prerađivačka industrija

,

ICT

Otvoren je novi natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pod nazivom „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća", kao nasljednik izrazito uspješnog natječaja „Kompetentnost i razvoj MSP", kroz koji je od 2016. godine ugovoreno/ dodijeljeno preko 1,34 milijarde kuna bespovratnih sredstava. Sva poduzeća koja planiraju ulagati u poboljšanje poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti, svoje će projekte moći predati od 3. travnja ove godine.

Namjena je Poziva potaknuti tvrtke na investicije povezane s osnivanjem nove ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diverzifikacijom proizvodnje ili temeljitom promjenom u poslovnom procesu. U tom su smislu prihvatljiva ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, posebice kroz opremanje i/ili izgradnju, uz sudjelovanje na sajmovima i usavršavanje osoblja

Prihvatljiva poduzeća do 250 zaposlenih

Prihvatljivi su prijavitelji poduzeća koji svoja ulaganja planiraju u sektorima C Prerađivačka industrija i J Informacije i komunikacije (uz neke iznimke). Potencijalni prijavitelji moraju biti registrirani za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje godinu dana prije predaje projektnog prijedloga te imati minimalno jednog zaposlenog na temelju sati rada u 2017. godini. Vrijednost projekata za mikro i mala poduzeća mora biti veća od 1.111.000 kuna, pri čemu prijavitelji mogu računati na povrat od 45%, dok vrijednost projekata za srednja poduzeća mora biti veća od 1.430.000 kuna, pri čemu ona mogu računati na povrat od 35% uloženih sredstava. Maksimalni intenzitet potpore je 15 milijuna kuna. 

Pravovremeno započnite s pripremom projekta

Ako je suditi po prosječnoj vrijednosti dosad odobrene potpore po projektu koja je iznosila nešto više od 4 milijuna kuna, nova će omotnica biti dostatna za 50-ak projekata. Osobno smatram da je to premalo i da bi država, umjesto da troši EU novac na obnovu pročelja vlastitih zgrada (kako bi si npr. smanjila troškove grijanja), veći dio novca trebala dati poduzetnicima koji stvaraju novu vrijednost i zapošljavaju. Jer, važno je proizvoditi i izvoziti. Fasade i novi prozori mogu pričekati. Kako god bilo, nadajući se povećanju ukupnog budžeta, poduzetnici koji svoje investicije žele sufinancirati bespovratnom potporom nemaju mnogo vremena za neodlučnost. 

Ako gradite, morate imati građevinsku dozvolu

Promjene u sustavu bodovanja daju prednost ulaganjima u slabije razvijenim dijelovima Republike Hrvatske. Kao i u mnogim drugim natječajima, i ovdje će ulaganje na području Babine Grede biti u bodovnoj prednosti pred ulaganjem u Varaždinu. To svakako ne treba obeshrabriti npr. Varaždince jer se bodovi mogu i nadoknaditi, ali je to važno imati na umu. I na kraju, valja spomenuti da svi oni koji u okviru projekta grade, moraju u trenutku prijave posjedovati pravomoćnu građevinsku dozvolu.

O svemu više možete saznati na našoj stranici.

06.02.2018. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh