« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina
WOW!

Novčići stari tisuću godina mijenjaju povijest Australije

Do dana današnjeg nitko se nije zapitao kako su novčići iz 10. stoljeća stigli na kontinent otkriven početkom 17

Zagonetni novčići mijenjaju povijest Australije?
Zagonetni novčići mijenjaju povijest Australije? (Indiana University)
Više o

Austrija

,

bakreni novčići

,

sultanat Kilwa

,

Piri Reis

Svaka će vam povijesna knjiga reći da su Australiju otkrili Nizozemci 1606. godine, a da ju je ¸1770. James Cook proglasio dijelom britanske krune, no izgleda da će povijesne knjige ipak na reviziju.

Naime, još 1944. godine je vojnik Maurie Isenberg na otocima Weasel pronašao novčiće zakopane u pijesku, za koje se pretpostavljalo da potječu iz afričkog sutanata Kilwa, koji je postojao na otoku kraj današnje Tanzanije, a 1979. godine poklonio ih je muzeju.

No, do dana današnjeg se nitko nije zapitao kako su novčići iz 10. stoljeća stigli na kontinent otkriven početkom 17., pa je na sebe taj zadatak preuzeo Australac Ian McIntosh, koji pokreće ekspediciju početkom srpnja.  

Naime, sultanat Kilwa Kisiwani nastao je tek u 11. stoljeću, a novčići bi trebali biti stotinjak godina stariji. Nesumnjivo arapsko pismo na njima upućuje na podrijetlo moreplovaca koji su ih donijeli na otoke Weasel, no i dalje se ne zna o kome se radi.

Arapi su u to doba plovili svjetskim morima na sve strane, posjećujući mjesta za koje je službena zapadna povijest zapisala tek da su otkrivena kad bi neki Europljanin pristao na njihove obale.

Zna se da su moreplovci sultanata Kilwa bili vrlo vješti mornari, što je u svojim dnevnicima s divljenjem opisivao Vasco da Gama, tako da je gotovo sigurno da su oni stigli do Australije prije Nizozemaca.

Kako je Australija, kao i Antarktika, nacrtana na pomorskim katama turskog admirala Pirija Reisa još u 16. stoljeću, očito će se povijest tih krajeva pisati ispočetka, i to možda već ovog ljeta.

Možda bi trebalo pitati Aborigine, oni sigurno znaju ...

21.05.2013. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh