« Fun
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PREOKRENITE DŽEPOVE

Novčić od 1 centa prodan za više od milijun dolara

Direktor aukcijske kuće Heritage Todd Imhof rekao je da 200 godina nakon što je iskovana ta serija novčića, na svijetu postoji samo 14 poznatih primjeraka

Fotografija vijesti

Dobro pogledajte novčić na slici jer bi vas u rekordnom roku mogao učiniti milijunašima jednako kao što je to pošlo za rukom Rodneyju i Delu iz legendarnih Mućki.

Naime, dražba održana prošlog tjedna u aukcijskoj kući Heritage u predgrađu Chicaga pokazala je da novčić od 1 centa može vrijediti čak 1,15 milijuna dolara, ako je iskovan 1792. godine.

Skupina neimenovanih investitora kupila je skupocjeni cent preko svog predstavnika Kevina Liptona iz Kalifornije na dražbi održanoj u četvrtak navečer u kongresnom centru Schaumburg, prenijeli su američki mediji.

Novčić je od bakra koji omata jezgru izlivenu od srebra, kako bi kovanica bila teža. Na jednoj strani novčića je simbol Amerike, Miss Liberty - statua slobode, okružena natpisom: "Sloboda majka znanosti i industrije". Na drugoj strani je otisnut natpis" Sjedinjene Američke Države - jedan cent".

Direktor aukcijske kuće Heritage Todd Imhof rekao je da 200 godina nakon što je iskovana ta serija novčića, na svijetu postoji samo 14 poznatih primjeraka. Prodana kovanica nikad nije bila u opticaju zbog čega je u vrlo dobrom stanju, dodao je Imhof. Isti takav novčić od 1 centa iz 1792. godine posljednji je put prodan na javnoj dražbi 1974. za 105.000 dolara.

22.04.2012. 14:12:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh