« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
LOVICA

Novac je najbolji motiv za prestanak pušenja

Najbolja motivacija za zdrav život je zapravo novac, a sve moguće preporuke i upozorenja nemaju takav učinak

Daj lovu i prestajem pušiti! :)
Daj lovu i prestajem pušiti! :) (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

novčane nagrade

,

kampanja za prestanak pušenja

Želite zdravije živjeti? Nema problema, samo morate imati domišljate ljude na vlasti koji će vam za to ponuditi novac, zaključak je znanstvenika s britanskog Sveučilišta Newcastle nakon analize 16 različitih istraživanja.

Jedno među njima obradilo je metode kojima britanski Zavod za zdravstvo pokušava potaknuti Britance da prestanu pušiti, i rezultati su pokazali da je ponuda srećki, vaučera i novaca napravila puno više od svih dosadašnjih kampanja usmjerenih na pokazivanje grozota koje pušenje čini tijelu.

Novčane nagrade povećavaju vjerojatnost da će se pušači odreći cigareta za ogromnih 62 posto, a dovoljne su i simbolične svote tipa 25 kuna, vjerovali ili ne. 

Gotovo jednak učinak imaju i drakonske financijske kazne koje ostavljaju mogućnost da osoba izgubi novac ako ponovno zapali cigaretu, no one traju puno kraće, do prestanka stizanja poticaja ili gubitka straha od kazne.

Uz prestanak pušenja, ljudi su zbog novca spremni početi vježbati, cijepiti se ili češće odlaziti na liječničke preglede. 

12.03.2014. 18:53:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh