« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine
GREENPEACE

Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu

Greenpeace je danas u sklopu kampanje #ZazeleniGrad u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu

Zazeleni Zagreb
Zazeleni Zagreb (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Greenpeace

,

zelenilo

Model dostupnosti javnih zelenih površina istraživački je projekt pripreman četiri mjeseca, a predstavlja prvu takvu analizu zagrebačkog zelenila i konkretan je doprinos vrednovanju javne zelene infrastrukture. Između ostalog pokazuje u kojim je dijelovima Zagreba potrebno više zelenih površina. Važnost gradskog zelenila posebno dolazi do izražaja u aktualnom vremenu pandemije kao i sve alarmantnijih posljedica klimatskih promjena.

Govoreći o istraživanju, hrvatska urbanistica mr.sc. Tena Petrović koja je sudjelovala u projektu, istaknula je: "Na prvi pogled Zagreb se čini kao relativno zelen grad, međutim znatan dio navedenog zelenila nema u potpunosti javni karakter te kao takvo nije dostupno stanovništvu u smislu boravka i druženja u prirodnom okruženju. Analiza dostupnosti pokazala je da čak 4 od 10 građana Zagreba nema javnu zelenu površinu unutar 5 minuta hoda, odnosno 300 metara udaljenosti, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Način da se to promijeni je povećanjem broja i kvalitete zelenih površina, poboljšanjem pristupačnosti te povezivanjem u mrežne sustave zelene infrastrukture."

Uz predstavljanje rezultata istraživanja o dostupnosti gradskih zelenih površina u Zagrebu, Greenpeace je kandidatima na izborima za zagrebačkog gradonačelnika uputio 10 zahtjeva u vezi s gradskim zelenim površinama, o čemu će tražiti i njihovo očitovanje. Prilikom izrade Greenpeaceovih zahtjeva konzultirani su domaći stručnjaci iz relevantnih područja, kao i autori spomenute analize.

Voditelj Greenpeaceove kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov pojašnjava: "Prvi korak je zaštita postojećih zelenih površina od gradnje i zaustavljanje trenda betonizacije. Drugi korak je uvođenje novog zelenila gdje god je to moguće. Pritom je važno da u planiranje i gospodarenje zelenim površinama budu uključeni i građani, a velik broj aktivnih kvartovskih inicijativa pokazuje da određena svijest već postoji."

Greenpeace će uoči lokalnih izbora o očitovanjima kandidata izvijestiti javnost

28.04.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh