« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Jesen u muzejima

Nova sezona izložbi u Zagrebu

Vrlo zanimljiv raspored kulturnih događanja u metropoli

Fotografija vijesti
Više o

kultura

,

Muzej suvremene umjetnosti

,

Galerija Klovićevi dvori

,

izložbe

,

zagreb-info

Glavni događaj jeseni bit će otvaranje nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti, no oni svoj program još drže u tajnosti.

Jesenja sezona u Klovićevim dvorima, muzeju koji u pravilu ima najatraktivnije programe, najčešće počinje izložbama koje priređuje kustosica Marina Viculin.

Umjesto Chagalla, Picassa ili Dore Maar, ove ćemo godine gledati šarmantnog fotografa i karikaturista Felixa Nadara iz 19. stoljeća, čija izložba u Zagreb dolazi u suradnji s pariškim Musee d'Orsay.

Nadaru su pozirale neke od najslavnijih ličnosti njegova doba, među kojima Jules Verne, Charles Baudelaire, Alexandre Dumas, Sarah Bernhardt, slikari Gustave Courbet, Eugčne Delacroix... Victora Hugoa fotografirao je na samrtnoj postelji.

Osim izložbe ovog umjetnika, inače najboljeg prijatelja pjesnika Charlesa Baudelairea, Klovićevi dvori spremaju i retrospektivu karikaturista i Ivice Bednjanca te veliku retospektivu slikara Joze Kljakovića. Izložba povodom 120. obljetnice rođenja pokazat će i njegove radove koji se nalaze u Rimu.

Iako će događaj likovne sezone na jesen zasigurno biti dugoočekivano otvaranje Muzeja suvremene umjetnosti, predviđeno za studeni, za sada ne znamo jesu li su pod najavljenim "spektaklom" predvidjeli goste koji su izvorno trebali otvoriti Muzej, slavne britanske umjetnike Gilberta&Georgea, ili su od njihova gostovanja odustali, te će muzej otvoriti lokalna zvijezda.

Umjetnički paviljon i Moderna galerija zajedno pripremaju izložbu posvećenoj 200. godišnjici slavne Münchenske akademije, u kojoj su se školovali mnogi naši veliki umjetnici, među kojima su i Račić, Kraljević te Becić. Izložba je međunarodna, a bazira se na odnosu učenika i učitelja.

Do kraja godine, u Modernoj galeriji obradit će dio opusa hrvatske moderne umjetnosti, vezane uz temu Intimizam, dok u Umjetničkom paviljonu sljedeći tjedan planiraju otvoriti izložbu suvremene umjetnosti, samostalan nastup umjetnice Ivane Franke.

Izložba koju je vidjela publika u Rovinju, Talijanska nadrealistička fotografija po odabiru Želimira Koščevića, prvo je što će na jesen biti pokazano u Hrvatskom društvu likovnih umjetnosti, a otvaranje je predviđeno za 8. rujna.

Nakon toga planiraju dvije međunarodne izložbe: naziv prve je "Hram", a druge je "Dogma". Među glavnim zvijezdama Dogme bit će umjetnik iz Egipta, Khaled Hafez, čija je umjetnost najčešće kritika aktualnih političkih zbivanja.

U Muzeju za umjetnost i obrt priprema se velika retrospektiva Alfreda Pala.

Za početak prosinca najavljuje se izložba grafika pod naslovom "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja" iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice: od stranih se autora tamo čuvaju grafike Rembrandta, Honorea Daumiera, Oscara Kokoschke, Georgea Grosza, Andyja Warhola... od domaćih, riječ je o nizu autora, od Julija Klovića do Knifera, Šuteja, Bućana i Ljubičića.


01.09.2009. 17:21:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh