« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VODA ČINI ČUDA

Nova savršena vježba je poolates - pilates u vodi

Preciznost, kontrola, koncentracija i disanje u pilatesu postaju jedno, a kad ga prenesete u vodu vaše tijelo bit će još opuštenije i lakše

(Romina N McGuinness/MWN)
Više o

pilates

,

vježba

,

poolates

,

pilates voda

,

Boo Pfeiffer

Time što ih je prenijela u vodu, Boo Pfeiffer je tradicionalnim pokretima Josepha Pilatesa dodala odskoke i uzgon. Ova nova vježba zove se Poolates (od engleske riječi za bazen - pool i pilatesa). Poolates je pristupačnija ali jednako izazovna trodimenzionalna vježba u vodi koja će istanjiti, ojačati i rastegnuti vaše tijelo.

''Poolates ostaje vjeran vježbama Josepha Pilatesa, s tom razlikom da ga manji pritisak na zglobove i mišiće čini pristupačnijim'', objašnjava Boo Pfeiffer. Vježbanje u vodi dopušta i sudjelovanje osobama s ozljedama, artritisom ili onima koje prekomjerna težina sprječava da izvedu neke pokrete.

Načelo pilatesa zasnovano je na preciznosti, kontroli, koncentraciji i disanju te kako sve to postaje jedno. Ključna stvar je da, suprotno uvjerenjima, poolates ne znači plutanje uokolo u vodi. Vježba se izvodi stojeći, na stepenicama bazena ili kraj ograde, a tek kada dođete na naprednu razinu možete početi s horizontalnim položajima.

Kad ste u vodi imate malu ili nikakvu kontrolu nad onima što se događa, sva vaša energija i snaga odlazi na trud da ne padnete. Možda postoji manji odskok nego na tlu, ali u poolatesu se morate oduprijeti uzgonu, što je izazovno.

Ipak, borba s uzgonom je mnogo nježniji osjećaj nego borba s gravitacijom, što vježbu čini više opuštajućom u cjelini. ''Dobivate više od uma i tijela'', objašnjava Boo. ''Možete se više opustiti i tako se lakše usredotočiti i koncentrirati na pokrete.''

Baš svaka vježba tijekom poolatesa uključuje vaše srce, trbuh, leđa i mšiće struka. Ako sve pokrete ne spojite i ako oni nisu precizni, bit ćete izbačeni iz ravnoteže i ''otpuhat'' će vas voda.

Svaka vježba počinje organizacijom držanja - ako niste u pravilnom položaju otpočetka, nećete imati kontrolu nad pokretima. Morate raditi tako da spriječite preokretanje. Voda na tijelo djeluje kao oklop i ako vježbu radite nepravilno osjećat ćete ju više nego kad biste bili na prostirci, a vjerojatno ćete i pasti.

''To je bio-povratna informacija. Osjećate vodu na vašem tijelu na način na koji ne osjećate zrak, što znači da u vodi nema granice pogreške'', kaže Boo.

Na satu poolatesa bi temperatura vode trebala biti između 30 i 33 stupnja Celzijevih, dakle topla. Kako kaže Boo, ljudi u vodi imaju veći raspon pokreta, kao i veću fleskibilnost i rastezljivost, a hladna voda će samo smanjiti mišiće. Najvažnije je zapamtiti da s poolatesom radite na tijelu izvana i iznutra, dakle, skočite u vodu!

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
15.03.2010. 17:39:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh