« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
radimir čačić:

Nova imenovanja za cilj imaju utišati kritike rada Vlade

Odabir Đure Popijača za ministra gospodarstva ne sviđa se niti većini sindikata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

SSSH

,

NHS

,

HUP

,

Krešimir Sever

,

Radimir Čačić

,

Ozren Matijašević

,

Nadan Vidošević

,

Vilim Ribić

,

Đuro Popijač

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić smatra kako promjene u Vladi pokazuju da se zapravo ništa važno ili novo nije dogodilo, nego i dalje vlada situacija labilne ravnoteže, priopćeno je danas iz te stranke.

"Iz imenovanja potpredsjednika Milinovića i Šukera jasno je da se, s jedne strane, steže "davilica" Ive Sanadera oko vrata premijerke Jadranke Kosor i njegov utjecaj opet jača, a s druge je dokazana nesposobnost ove Vlade dodatno podcrtana i nagrađena", ocijenio je Čačić.

Kaže da je novi ministar gospodarstva osoba bez političkog utjecaja, te da se radi o "imenovanju čiji je prvenstveni cilj utišati kritike rada Vlade koje su dolazile uglavnom od Hrvatske udruge poslodavaca, s obzirom da sindikati nisu bili u stanju ozbiljno prigovoriti katastrofalnom stanju gospodarstva do kojeg nas je dovela politika HDZ-ovih Vlada."

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u pisanoj izjavi ističe kako su "potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar gospodarstva važne osobe, ali koje bez jasno definirane ekonomske politike zemlje, kojoj mora prethoditi nacionalna razvojna strategija, ne mogu puno napraviti".

I većina sindikalnih središnjica kritički je dočekala prijedlog za imenovanje Đure Popijača novim ministrom gospodarstva. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) tako ističe kako je teško povjerovati da koalicijske stranke nisu bile kadre iznjedriti i drugome socijalnome partneru prihvatljivog kandidata.

SSSH ne pristaje da Đuro Popijač bude resorni ministar i inzistira na realizaciji svoje inicijative za izdvajanjem resora rada iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u posebno Ministarstvo rada i socijalne politike.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever u pismu premijerki kaže kako Popijačevo imenovanje upućuje na zaključak kako se Vlada u odnosu rada i kapitala priklonila kapitalu.

S druge strane, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević smatra da je dobro da je napokon kadrovski riješena pozicija ministra gospodarstva, a za Popijača kaže da je kompetentna osoba koja može odmah početi raditi.

No, ocjenjuje da će njegovo imenovanje imati smisla samo ako ministarstvo promijeni dosadašnji način rada, odnosno ako bude radilo timski.

Zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže da "dvojac na pariće Popijač- Šuker, neće daleko doveslati". Za Popijača kaže da nije čovjek za funkciju ministra gospodarstva, jer "ne drži puno do činjenica i nema dobar kontakt sa stvarnošću", pogotovo kad je riječ o stanju u javnom sektoru.

"Popijač nije dovoljno seriozan i činjeničan da bi imao kvalitetne prosudbe", kaže Ribić, koji dijeli mišljenje o potrebi izdavanja sektora rada iz Ministarstva gospodarstva. (hina/metro-portal)

13.11.2009. 16:15:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh