« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
sretna nova godina

Nova godina proslavljena na otvorenom

Unatoč hladnoći, velik broj Hrvata proveo je silvestarsku noć na gradskim trgovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Zagreba proslava Nove godine

,

Osijek proslava Nove godine

,

Rijeka proslava Nove godine

,

Split proslava Nove godine

,

Dubrovnik proslava Nove godine

Mnogobrojni Zagrepčani i njihovi gosti Novu 2009. godinu tradicionalno su dočekali na otvorenom, na Trgu bana Jelačića, uživajući u glazbenom programu i vatrometu.

Program je počeo oko 21 sat, a okupljene su zabavljali Rock Masters & Erwin Baučić i Boris Babarović, Mila Elegović & Plava trava zaborava, te Kvartet Gubec. Oliver Dragojević svojim je hitovima ispratio staru godinu te okupljene uveo u Novu 2009. godine.

Posljednje sekunde stare godine sa Zagrepčanima je na glavnome zagrebačkom trgu tradicionalno odbrojao i gradonačelnik Milan Bandić, a u ponoć je svojim sugrađanima zaželio svako dobro u 2009. godini.Veseli su Zagrepčani potom u prvim minutama nove godine uživali u vatrometu.Nakon Olivera Dragojevića za zabavu su se pobrinuli Žiga i Bandisti, te D.J. Keops.

Proslavu su osiguravali policajci i redari, uz dežurna kola hitne medicinske pomoći, te vatrogasce. Novu se godinu u Zagrebu moglo dočekati i u brojnim klubovima, restoranima i hotelima.

Bučno i veselo Dubrovčani i njihovi gosti ispratili su staru i dočekali Novu 2009. godinu. Najveselije je bilo na dubrovačkom Stradunu gdje se nekoliko tisuća okupljenih zabavljalo uz popularne sastave Colonia, Jinxe, te Dubrovnik Christmas Gala jazz bend. Nakon što je otkucala ponoć okupljenima se obratila gradonačelnica Dubravka Šuica te zaželjela da 2009. godina bude godina zadovoljstva i uspjeha.

Slavilo se i u nekoliko dubrovačkih hotela pa je tako hotel Hilton Imperial organizirao doček u venecijanskom stilu, dok su gosti hotela Excelzior uživali uz hitove Abbe uz Platinium Abba show.

U hotelu Dubrovnik Palas doček nove godine upotpunio je nastup Gorana Karana. Za novogodišnje blagdane u Dubrovniku je otvoreno 15 hotela i prema procjenama predstavnika Turističke zajednice grada Dubrovnika novogodišnje blagdane u Dubrovniku provodi 3,5 tisuće gostiju, a uz domaće najviše iz je iz BiH, Slovenije, Bugarske, Francuske i Velike Britanije.

Program dočeka Nove godine na Stradunu koji se odvija pod nazivom "U novu s najboljima" svoju reprizu imat će 1. siječnja kada će na Stradunu nastupiti zagrebački sastav Pips Chips i Video Clips. Ljubitelji house i techno glazbe i ovu su Novu godinu dočekali u Lazaretima uz klupski program, pod nazivom Gate 2009.

Novu godinu na otvorenom u središtu Rijeke dočekalo je oko 20.000 tisuća Riječana i njihovih gostiju, a prve minute 2009. proslavljene su uz zvuke bečkog valcera i vatromet s riječkog lukobrana. Riječanima je prvi čestitao gradonačelnik Vojko Obersnel, zaželjevšim im "sretnu Novu, bez stezanja remena".

Kako je najavljeno, Obersnel će u prvim satima nove godine posjetiti riječko rodilište i darovati prvo novorođenče u ovoj godini, a potom će posjetiti dežurne komunalne službe, riječku Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, Županijski centar 112 i dežurne redakcije riječkih radijskih i televizijskih postaja.

Program 14. dočeka Nove godine na riječkom Korzu i Trgu Republike Hrvatske počeo je nastupom riječke skupine Morso, nastavljen je nastupom Zlatana Stipišića Gibonnija, a nakon ponoći Riječane su zabavljali Hladno pivo i riječki DJ-i.

Doček nove godine na otvorenom priređen je na trgovima u više kvarnerskih gradova i općina, među ostalim u Opatiji, Rijeci, Krku, Malom Lošinju, Rabu i Fužinama, a 2009. su uz domaćine dočekali i brojni turisti, koji su većini smješteni u nekom od 55 otvorenih hotela.

Turistička ponuda na Kvarneru sve je bogatija, pa je ove godine doček organiziran u najrazličitijim ambijentima.

Slavi se u hotelima, restoranima, klubovima i drugim ugostiteljskim objektima, u domovima, na trgovima ali i u wellness centrima i u bazenima, u kupaćim kostimima i ogrtačima.

"Snježni" je doček u Gorskom kotaru, u kojemu su smještajni kapaciteti za novogodišnju noć rasprodani.

U Fužinama je "Nova godina" dočekana ranije, jer su Fužinarci osmu godinu za redom organizirali doček i slavlje na Staru godinu, jučer u podne, preduhitrivši hladnu goransku zimsku noć.

Prema podacima Turističke zajednice primorsko-goranske županije za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana na Kvarneru će boraviti ukupno oko 12.000 turista, najviše na Opatijskoj rivijeri, njih oko 5000.

Blagdane u Opatiji provodi oko 4000 turista, otvoreno je 16 hotela, a osim domaćih, stigli su turisti iz Italije, Njemačke, Slovenije i Austrije.

Više desetaka tisuća Splićana dočekalo je Novu godinu na Rivi, uz zabavni program pod nazivom "Split za cili svit", a nastupili su Nina Badrić, Jasmin Stavros i grupa Azil.

U ponoć splitski gradonačelnik Ivan Kuret čestitao je okupljenima Novu godinu.

"Splitska riva je večeras u centru svita", rekao je Kuret, zaželjevši da zajednička energija koja je večeras na Rivi, prati Split u 2009. godini, te da ljudi vole jedni druge tijekom iduće godine. Uslijedio je spektakularni vatromet. Program dočeka Nove godine sa splitske Rive izravno je prenosila CMC televizija.

Neposredno nakon ponoći, u Foto klubu u Marmontovoj ulici, koji se nalazi u blizini Rive, otvorena je pak izložba 50-tak fotografija splitskog fotografa Joška Ponoša, kojima je ovjekovječio nastupe hrvatskih rukometaša na svjetskim prvenstvima u Tunisu 2005. i Njemačkoj 2007. te na Europskom prvenstvu 2008. godine u Norveškoj.

Ova će izložba ostati otvorena do 28. siječnja 2009., a posvećena je idućem Svjetskom rukometnom prvenstvu, koje će početi upravo u Splitu 16. siječnja ove godine. Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Kuret, uz nazočnost kapetana Hrvatske rukometne reprezentacije Petra Metličića.

Uz brojne organizirane dočeke u hotelima i ugostiteljskim objektima Osječani su Novu godinu tradicionalno dočekali na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, gdje su proslavu Nove godine organizirali Osječko-baranjska županija i grad Osijek.

Uz glazbeni program - nastupe tamburaških i pop sastava te podjelu kuhanog vina i čaja građanima su u ponoć, uz zvuke valcera i vatromet, Novu Godinu čestitali župan Krešimir Bubalo i osječki gradonačelnik Gordan Matković. Građanima su u 2009. godini poželjeli obilje zdravlja, sreće i Božjeg blagoslova te napredak i boljitak gradu Osijeku.

Za organizaciju dočeka Nove Godine na središnjem gradskom trgu iz županijskog i gradskog proračuna izdvojeno je ukupno 350.000 kuna. U Osječko-baranjskoj PU izvijestili su kako do sada nije bilo evidentiranih slučajeva kršenja javnog reda i mira, a procjenjuje se da je Novu Godinu na središnjem osječkom gradskom trgu dočekalo više od 5.000 građana.

Cijene organiziranih dočeka u ugostiteljskim objektima kretale su se od 100 do 350 kuna.

Tradicionalan uvod u doček Nove Godine ponovno je priredio Osječanin Duško Rudež, poznat pod nadimskom "čovjek-tuljan", koji se 31. prosinca, točno u podne, okupao u osječkoj Zimskoj luci, pri temperaturi od minus 5 celzijevih stupnjeva.

01.01.2009. 04:12:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh