« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
(RE)AKCIJA

Norveška oporba traži ostavku predsjednika Nobelovog Odbora

Konzervativci su zaključili da je dodjela nagrade Obami preuranjena, ali i primjetili da je posrijedi možda sukob interesa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama Nobelova nagrada

,

Nobelov odbor

,

Thorbjoern Jagland

,

Siv Jensen

,

Erna Solberg

Čelnica najveće norveške oporbene stranke pozvala je u subotu predsjednika Odbora za dodjelu Nobelove nagrade koji je Baracku Obami u petak dodijelio Nobelovu nagradu za mir da dade ostavku, ocijenivši da njegova nova dužnost glavnog tajnika Vijeća Europe može utjecati na njegovu neovisnost.

"Bilo bi politički razumno da Thorbjoern Jagland, pošto dobro razmisli, kaže da će odstupiti kako bi izbjegao zlosretno gomilanje funkcija", rekla je Siv Jensen, predsjednica Stranke napretka (desna populistička stranka) za dnevnik Bergens Tidende.

Bivši laburistički premijer (1996.-1997.) i šef norveške diplomacije Thorbjoern Jagland krajem rujna izabran je za novog glavnog tajnika Vijeća Europe, nekoliko mjeseci pošto je u veljači preuzeo dužnost predsjednika norveškog Nobelova odbora.

Čelnica konzervativne stranke Hoejre, Erna Solberg, također je kritizirala njegovo obnašanje dviju dužnosti, istaknuvši da je u Vijeće Europe izabran uz potporu Rusije te da zato možda neće htjeti nagrađivati protivnike Rusije.

Kao i Jensen, Solberg misli da je dodjela Nobelove nagrade Obami preuranjena.

"S obzirom na dodjelu nagrade, laburistička stranka (Ap) trebat će preispitati Jaglandovu ulogu predsjednika Nobelova odbora", rekla je Solberg.

Jagland je koncem rujna izjavio da njegova europska dužnost nije u sukobu s dužnosti čelnika Nobelova odbora u kojemu su još četiri žene. (hina/metro-portal)

10.10.2009. 13:55:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh