« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
ISPROBAJTE

Nordijsko hodanje - najbolja rekreacija u hladnim danima

Kod nordijskog hodanja koristimo štapove i time u pokret uključujemo ruke, ramena, prsa i leđa

Bacite se na rekreaciju
Bacite se na rekreaciju (Arhiva)
Više o

nordijsko hodanje

,

štapovi

Hladni dani trebaju nam poslužiti kao inspiracija za izlazak iz kuće i tjelesnu aktivnost, jer puno bolje sagorijevamo kalorije, a jedna od najboljih stvari je - nordijsko hodanje.

Razlika između "običnog" hodanja i nordijskog hodanja je što kod nordijskog hodanja koristimo štapove i time u pokret uključujemo ruke, ramena, prsa i leđa.

Korištenjem štapova pri hodanju smanjuje se napetost u vratu i ramenima te je pritisak na koljena puno manji, a potrošnja energije oko 20% veća nego kod normalnog hodanja.

Da bi postigli brojne pozitivne učinke nordijskog hodanja potrebno je prvo naučiti pravilnu tehniku i nabaviti odgovarajuće štapove. Pri odabiru štapova uobičajena je formula: vaša visina x 0,7 = odgovarajuća visina štapa.

Nordijskim hodanjem razvijate izdržljivost i snagu te se jačaju mišići gornjeg dijela tijela, leđa i trbušni mišići. Kod nordijskog hodanja potrošnja energije je oko 350-450 kcal po satu. Kako bi ostvarili rezultate trebali bi provoditi ovu aktivnost što češće (minimalno pola sata do dva sata).

Prednost ove aktivnosti je što se može provoditi bilo gdje i bilo kad. Od opreme vam trebaju samo udobne tenisice i štapovi. Nordijskim hodanjem se može baviti svatko jer se aktivnost prilagođava zdravstvenom stanju i dobi pojedinca. 

02.12.2018. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh