« Spektakli
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
OSCAR 2019

Nominacije za Oscare za dva tjedna

Članovi Akademije filmskih umjetnosti i znanosti počeli su glasati za najvažniju među filmskim nagradama. Nominacije će biti objavljene za dva tjedna

Još malo pa nominacije...
Još malo pa nominacije... (Arhiva)
Više o

nominacije za Oscara

,

Oscar 2019.

Zlatni globusi su dodijeljeni, a Hollywood se odmah počeo pripremati za najvažniju dodjelu godine - Oscare. Članovi Akademije filmskih umjetnosti i znanosti počeli su glasati za najvažniju među filmskim nagradama. Nominacije će biti objavljene za dva tjedna.

Jesu li Zlatni globusi dobar pretkazatelj za Oscare, kao što bi bilo logično pomisliti? Ne baš, kažu stručnjaci.

Naravno, preklapanja će biti. Mnogi od nedjeljnih pobjednika ili nominiranih pojavit će se u istoj ulozi i na Oscarima kraljem veljače, uključujući "Bohemian Rhapsody," "Zelenu knjigu", "Romu", "Zvijezda je rođena", "Vice".

"Razumno je pretpostaviti da su mnogi članovi akademije već pogledali one razvikane filmove, ali Zlatni globus nekom filmu iz drugog plana može utjecati na glasače, potaknuti ih da razmisle", kaže kritičarka Alissa Wilkinson.

Takav bi slučaj mogao biti s "Bohemian Rhapsody, filmom koji je dobio Zlatni globus, ostvariobio komercijalni uspjeh, ali ga kritičari nisu dobro prihvatili.0

"Filmovima koji su u distribuciji već mnogo tjedana nema bolje reklame od Zlatnog glubusa", kaže analitičar filmske industrije Paul Dergarabedian.

Brojevi, međutim, dokazuju da Zlatni globusi nisu pouzdani pretkazatelj za Oscara. Po povijesnim podacima, dobitnici se u kategoriji najboljeg filma poklapaju u otprilike 50 posto.

Prošle godine, primjerice, Zlatni globus za najbolju dramu osvojila su "Tri plakata izvan grada", a "Obliku vode" pripao je Oscar. Godinu prije Zlatni globus dobio je "Povratak", a Oscara "Spotlight".

Kada su u pitanju glumice i glumici, taj je postotak ipak nešto viši.

Stručnjaci smatraju da je glavna razlika u tome što glasači Zlatnih globusa nisu filmaši. Radi se o stotinjak novinara koji imaju različite poglede na filmsku profesiju, a i podložniji su utjecaju i uslugama filmskih studija.

Oscari, pak, ovise o članovima Akademije filmskih znanosti i umjetnosti koji predstavljaju cijelu industriju. Ove godine 7902 ljudi glasa u 24 kategorije.

U većini slučajeva glasaju za one kategorije kojima pripadaju - redatelji glasaju za redatelje, kostimografi za kostimografiju i tako dalje.

Iznimka je kategorija najboljeg filma. Prije deset godina proces odlučivanja o dobitniku izmijenjen je na sustav preferencijalnog glasanja kako bi se osiguralo da pobijedi film s najširom potporom, a ne nužno onaj koji ima najviše glasova.

"U suprotnom, mogli biste za najbolji film dobiti onaj koji 25 posto glasača voli, a ostali ga ne mogu smisliti", rekao je bivši operativac akademije Ric Robertson.

11.01.2019. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh