« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZBOGOM PUNJAČIMA

Nokia razvija mobitel koji se sam puni

Proizvođač mobitela Nokia razvija mobitel koji se može puniti pomoću kinetičke energije osobe u pokretu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nokia

,

baterija

,

mobitel

,

punjenje

Nova metoda može opskrbljivati energijom mobitel, no koncept se može iskoristiti na bilo kojem prenosivom električnom uređaju poput mp3 playera, medicinske opreme ili igraćih konzola, te na taj način zaobići potrebu za baterijama ili punjačima.

Uređaj bi funkcionirao po principu piezoelektričnih kristala, supstance koja stvara električnu struju kada dođe pod pritisak. U prošlosti su takvi kristali u mobitelima bili nemogući jer ih se stvaralo na velikim temperaturama koje bi uništile materijale poput plastike ili gume. No posljednja dostignuća omogućuju da piezoelektrični kristali budu otisnuti na fleksibilne, gumene materijale, što znači da ih se može korisiti u prenosivim uređajima.

U dizajnu koji predlaže Nokia, teže komponente mobitela, poput radio antene i baterije nalaze se na jakom okviru. Taj okvir pomiće se na dvije tračnice. Komadići piezoelektričnih kristala nalazili bi se na kraju svake tračnice, te bi proizvodili struju prilikom pritiska okvira. Kada se osoba pokreće, ili na bilo koji način pomiće mobitel, generirala bi se električna energija kojom bi se zatim punila baterija.

Iz Nokie nisu željeli otkriti kada bi se takav uređaj mogao pojaviti na tržištu.

12.03.2010. 11:44:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh