« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
EH, DA ...

Noćni rad uzrokuje kaos u tijelu

Ako se baš spremate provesti još jednu besanu noć za računalom, primjerice, evo što će se sve loše dogoditi u vašem tijelu

Noćni rad je koma
Noćni rad je koma (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

bolest

,

noćni rad

Noćni rad izuzetno je loš za zdravlje, pokazalo je istraživanje provedeno u jednom istraživačkom centru u Surreyu, jer uzrokuje poremećaje na molekularnoj razini i to nevjerojatnom brzinom. 

Ozbiljnost štete koja nastaje probdjevenom noći i brzina kojom se događa iznenadila je znanstvenike koji upozoravaju da se znatno povećava rizik od srčanog udara, karcinoma i dijabetesa tipa 2.

Naime, naše tijelo ima svoj tjelesni sat, bioritam koji diktira da se po noći spava, a danju ostaje budan, pa poremećaj ovog rasporeda utječe na promjenu temperature tijela i izlučivanja hormona, koji zatim izravno pogađa funkcioniranje mozga i fizičke sposobnosti tijela. 

U istraživanju su ispitanici prešli s dnevnog na noćni rad, a testovi krvi pokazali su da je šest posto gena vrlo precizno programirano da budu aktivni isključivo u određenom dijelu dana. Nakon prelaska na noćni rad, genetski se mehanizam izgubio i počeli su poremećaji koji su uzrokovali da određene tjelesne funkcije poput rada mozga, bubrega ili srca postanu neusklađene. 

Zaključak je jednostavan - izbjegavajte noćni rad kako god znate i umijete.

21.01.2014. 20:32:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh