« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
NOĆ MUZEJA 2019

Noć muzeja 2019 - program

Noć muzeja je kulturna manifestacija koja tradicionalno okuplja nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, što se očekuje i ove godine

Noć muzeja 2019.
Noć muzeja 2019. (HMD)
Više o

Noć muzeja

,

program

Četrnaesto izdanje Noći muzeja održat će se danas, 1. veljače pod temom "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost", a ove će godine sudjelovati oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj, dvije lokacije u BiH te oko 250 muzeja i drugih baštinskih institucija, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare. 

Noć muzeja je kulturna manifestacija koja tradicionalno okuplja nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, što se očekuje i ove godine.

Četrnaesto izdanje Noći muzeja organizira HMD u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a uključile su se i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade, crkve, samostani, klinike, bolnice te nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Noć Muzeja u proteklih pet godina određuje teme manifestacije prema tematici koja nije dovoljno prisutna u muzejima. Ovogodišnja tema "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" govori o digitalizaciji. 

Najavljeno je sudjelovanje oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj i dvije lokacije u BiH, te više od 250 muzeja, od kojih je četrdesetak u Zagrebu. Zagrepčanima će tako biti osigurane i besplatne izvanredne autobusne i tramvajske linije koje će u prometu biti od 18 sati.

Tri posebno istaknuta muzeja koji daju pregled teme digitalizacije su Gradski muzej Buje, Tiflološki muzej u Zagrebu i Muzej vučedolske kulture iz Vukovara. U Gradskom muzeju Buje u Istri moći će se razgledati izložba "Digitron Utopia" koja govori o prvom europskom džepnom kalkulatoru, popularno zvanom digitronu.

Tiflološki muzej u Zagrebu uz stalni postav predstavlja izložbu "Programiranje i robotika" kojoj je cilj putem radionica promovirati tehničke inovacije te educirati mlade ljude sa svrhom olakšavanja života osoba s invaliditetom.

Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar povezani su brojnim programima te zajedničkom ulaznicom s digitalnim sadržajem. Pametni telefoni posjetiteljima služi kao multimedijalni vodič koji nudi tekst, audiovodstvo, videozapise i GPS.

U Noći muzeja posjetitelji će također sudjelovati u zajedničkim aktivnostima i igrama.

Pučko otvoreno učilište Samobor - Centar za mlade Bunker nudi virtualnu stvarnost i podzemlje, izložbe fotografija "Vode podzemlja" Hrvatskog speleološkog saveza te "Samoborsko podzemlje" Speleološkog kluba Samobor te "underground" glazbeni program, dok će Zavičajni muzej Poreštine u Poreču podijeliti iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu muzeja.

Posjetitelji Muzeja krapinskih neandertalaca, uz stalni postav, imat će priliku razgledati gostujuću izložbu "Savršenstvo evolucije - razotkrivanje" te predmete prve digitalizirane zbirke krapinskog muzeja "Zbirke eksperimentalne arheologije".

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru svojim će posjetiteljima ponuditi razgled Galerije podvodne arheologije i izložbu "Hrvatska podvodna baština" te uz stručno vodstvo razgledati prostor crkve Sv. Nikole, pogledati film "Očuvanje potopljene baštine" te sudjelovati na radionici "Digitalna vizualizacija podvodnih nalaza".

Zagrebačkim muzejima svojim će se programima pridružiti i druge ustanove pa će tako Gradska ljekarna u Kamenitoj ulici u ambijentu stare ljekarne posjetiteljima otkriti digitalne prikaze postignuća modernoga doba, Klinika za psihijatriju Vrapče otvorit će vrata Muzeja bolnice u kojemu se može vidjeti razvoj psihologije i metoda liječenja te likovni radovi pacijenata, na Filozofskom fakultetu će posjetitelji u Živoj knjižnici moći na desetak minuta "posuditi" profesore fakulteta, a u razgledu zbirki Veterinarskog fakulteta posjetiteljima će se moći pridružiti i njihovi ljubimci. 

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke predstavit će svoju digitalnu zbirku, koja uključuje časopise Ženski list i Hrvatica, u kojima je Zagorka radila kao urednica i objavljivala svoje tekstove.

Riječki muzeji pripremili su za Noć muzeja niz događaja poput otvorenja izložbe "Hommage crtežu" u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), predstavljanja novih ideja, tehnologija i inovacija u Prirodoslovnom muzeju Rijeka te predstavljanja novih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji nudi svoj stalni postav "Zbirke u pokretu", projekciju filma "Putnici", PAP plesni performans te, između ostalog, izložbu "Strojevi nisu sami" u sklopu Device_art festivala gdje radovi prikazuju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Prošlogodišnja Noć muzeja, koja se održala na temu "Muzeji i sport" u 110 gradova i općina, imala je gotovo 240 000 posjetitelja, od čega najviše u Zagrebu - 94 575. 

Cijeli program pogledate na nocmuzeja.hr

01.02.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh