« Knjiga
objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana
NAJAVE

Noć knjige od 21. do 23. travnja

Manifestacija Noć knjige održat će se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige od 21. do 23. travnja

Noć knjige
Noć knjige (Arhiva)
Više o

Noć knjige

Svečano otvorenje Noći knjige održat će se 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a tema manifestacije "Sanjaju li roboti električne knjige" propituje fenomen umjetne inteligencije, napomenula je Zvonarek.

Raspravljat će se o tome može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje te o tome zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse, istaknula je.

Bit će riječi i o tomu hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka te može li stroj postati uspješan autor. Razgovarat će se i o tome što bi umjetna inteligencija mogla značiti za umjetnost, osobito za književnost, napomenula je Zvonarek.

615 organizatora programa

Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba ocijenila je da su se sudionici Noći knjige, s obzirom na njihov broj, kao i broj organizatora programa te broj prijavljenih programa, pronašli u temi i prepoznali je kao važnu i vrlo izazovnu za doba u kojem živimo.

Za ovogodišnju Noć knjige trenutno je 615 prijavljenih organizatora programa, od čega je 155 narodnih knjižnica s ograncima, 313 ustanova te dvjestotinjak škola i vrtića, rekla je Štalec Obradović te dodala da je trenutno prijavljeno 1100 programa i različitih akcija.

Istaknula je i da će se ove godine Noć knjige održati i u hrvatskim bolnicama te će se na pedijatrijskim odjelima čitati djeci. Uključili su se i mjesni odbori s kvartovskim programima, a programi će se održavati i za ljude u domovima za starije osobe, rekla je te dodala da u manifestaciji sudjeluju brojne udruge, kulturni centri i kafići.

Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

16.04.2023. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh