« Knjiga
objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana
NOĆ KNJIGE

Noć knjige i ove godine 23. travnja

Na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći?

Noć knjige 2024
Noć knjige 2024 (Arhiva)
Više o

23. travnja

,

Noć knjige 2024

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje te njihovu vrijednost za pojedinca i društvo - Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske. U tijeku su prijave programa, a mogu se prijaviti svi zainteresirani za poticanje knjige i čitanja.

Na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći? U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama? Ovo su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovogodišnja manifestacija.

Noć knjige bit će i u znaku nekoliko značajnih obljetnica - 500. obljetnice smrti Marka Marulića, 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, 100. obljetnice smrti Franza Kafke kao i 70. obljetnice prvog objavljivanja kultnog romana Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena.

Raspisan je i javni poziv svima koji se svojim programom žele uključiti u Noć knjige, a sve informacije o sudjelovanju dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr/.

Organizatori najavljuju da će i ovogodišnja Noć knjige obilovati besplatnim događanjima za sve uzraste diljem Hrvatske, očekuju više od 1000 programa, a nastavlja se i akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 28. travnja.

U sklopu Noći knjige bit predstavljeni najnoviji rezultati o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo, prošlogodišnje istraživanje pokazalo je nastavak trenda pada čitanosti u odnosu na protekle godine. Svega 40 posto hrvatskih građana u godini dana pročitalo je jednu knjigu. Najviše su čitale žene, visokoobrazovane osobe te osobe s primanjima višim od 1700 eura. Istraživanje je pokazalo i da se najviše čitalo u Istri i Primorju. Najveći postotak čitača knjige je posuđivao u knjižnicama, a tek je svaki peti građanin knjigu kupio.

Noć knjige održava se trinaestu godinu zaredom u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika - ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok - Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara, a uz podršku Ministarstva kulture i medija. 

17.03.2024. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh