« Film
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Noć europskog filma 16. do 24. 11.

Kino Urania, Art-kino Metropolis i Kino Gaj domaćini ovogodišnjeg izdanja Noći europskog filma

Noć europskog filma
Noć europskog filma (Arhiva)
Više o

Noć europskog filma

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe - Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture.

Od 16. do 20. studenoga ove godine 75 gradova diljem Europe sudjelovat će u navedenoj manifestaciji, a Kino Urania iz OsijekaArt-kino Metropolis iz Zagreba  i Kino Gaj iz Varaždina predstavljat će Hrvatsku.

Tako će Kino Urania u četvrtak, 19. studenoga o.g. s početkom u 20.30 sati prikazati film Tijelo Kristovopoljskog redatelja Jana Komasa, dok će se u Art-kinu Metropolis u petak, 20. studenoga, u 18 sati prikazati film Pinokio  talijanskog redatelja Matea Garronea. Istog dana, u petak 20. studenoga, održava se u Kino Gaju projekcija filma Sitne ribe talijanskog redatelja Claudija Giovanessija s početkom u 20 sati. Nasve projekcije ulaz je slobodan.

Film Tijelo Kristovo priča je o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju tijekom boravka u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali to je nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. Nakon dolaska u jedan gradić spontano se oblači kao svećenik i preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika mijenja lokalnu zajednicu. Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Pinokio je vjerna filmska adaptacija slavne priče Pinokijeve pustolovine autora Carla Collodija o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drva Geppetta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje metodom pokušaja i pogrešaka, naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjige, donosi ujedno realističnu i fantastičnu pustolovinu smještenu u ruralnoj, bezvremenskoj i neodoljivoj Italiji koja odiše zemljom, morem i farmama, donoseći univerzalnu poruku o osobnom rastu i učenju tijekom života.

Sitne ribe film je u službi portreta jedne generacije u stanju stalnog sukoba, a prati bandu napuljskih dječaka uključenih u ulični rat Camorre. Skupina 15-godišnjaka bez nade u sutra ne boji se zatvora ni smrti. U svijetu bez budućnosti važni su im jedino opstanak, novac i moć: žele puno zaraditi, nositi dizajnersku odjeću, imati nove skutere. Vođa skupine, Nicola, dobro zna pravila posla: da bi zaista upao u igru i svoju bandu doveo do vrha, mora izazvati jednog od starih mafijaških šefova. Film je adaptacija romana Paranza dei bambini kontroverznog napuljskog autora Roberta Saviana koji zbog svojih knjiga o Camorri živi pod policijskom zaštitom, a glumačku skupinu čine amateri, stanovnici Napulja. Film je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na Berlin Film Festivalu.

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju.

Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE - Uredom MEDIA Hrvatske.

13.11.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh