« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NIJE KRIV I GOTOVO

Nobilo: Polančec je radio u interesu države

Studija je bila osnova za isplatu odvjetničkog honorara, ali Polančec ju nije vidio jer bi sigurno tražio dopunu, rekao je Nobilo

Anto Nobilo
Anto Nobilo (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Hot City

,

sveti petar

Odvjetnik Ante Nobilo ustvrdio je da se njegov branjenik Damir Polančec, koji je danas prvi puta sjeo na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda, ne osjeća krivim jer je u potpunosti radio u interesu države, a ne osobnom interesu vukovarskog odvjetnika Petra Miletića kojemu je isplatio pola milijuna državnih kuna.

U svom uvodnom govoru na početku prvog suđenja bivšem potpredsjedniku vlade Nobilo je kazao da će tijekom postupka dokazati da Polančec nije postupao s namjerom da Miletiću ostvari nezakonitu dobit jer ga od ranije nije poznavao i nije imao motiva priskrbiti mu novac. Cijeli slučaj nastao je kada je trebalo riješiti "veliki politički problem" radnika Borova srpske nacionalnosti kojima se za razliku od radnika Hrvata nisu isplaćivale plaće i otpremnine.

"Na studiju nikako nije utrošeno 550 radnih sati kako je Miletić naveo u pismu namjere, tim više što je dio rada sastavljenog na samo 19 stranica s uvodom i popisom literature", ustvrdila je tužiteljica.

Studija je trebala biti korisnija

Međunarodna zajednica i stranka SDSS, kao koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, o tome su obavijestili bivšeg premijera Ivu Sanadera, a on je od Polančeca tražio da riješi problem, ali da ne potroši puno novca, kazao je Nobilo. Dodao je da je Polančec pronašao rješenje i uglavnom starije radnike srpske nacionalnosti privolio da upisom staža u radne knjižice dobiju pravo na mirovinu.

"Svi su bili zadovoljni jer je riješen veliki problem, a gubili su jedino odvjetnici jer su ostali bez velikih naknada koje bi dobili da su sporovi došli do suda. Polančec je tada odvjetnicima ponudio 2,3 milijuna kuna i rekao im da se dogovore kako će ih podijeliti", kazao je Nobilo.

No, kako se sporazum nije riješio u dogovorenom roku odvjetnik Miletić, koji je u prvoj podjeli dobio 1,3 milijuna kuna, podigao je tužbe na izvršenje sporazuma. Kako ih je bilo više od 2000 Polančec mu je obećao još 500 tisuća kuna da od njih odustane, a usput je tražio i studiju koja do njega nikada nije došla.

"Prihvaćamo da je studija bila osnova za isplatu odvjetničkog honorara, ali Polančec ju nije vidio jer bi sigurno tražio dopunu, budući je trebala biti korisnija", kazao je Nobilo. Slične je tvrdnje ponovio i Miletićev odvjetnik, no USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš smatra da je Polančec djelovao isključivo u privatnom interesu.

Ponovivši navode iz optužnice u svom je uvodnom govoru kazala da će tijekom postupka dokazati da je Polančec kao visoki državni dužnosnik Miletiću omogućio nezakonito stjecanje novca. Na taj način oštećen je državni proračun, zaključila je tužiteljica. Kazala je i da je tvrdnje tužiteljstva tijekom dosadašnjeg postupka potvrdilo više svjedoka koji su ispričali da se naručena studija nikada nije koristila.(hina/metro-porta)


17.09.2010. 11:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh