« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Nobilo Bajiću: Kosor bi mogla postati osumnjičenik, ne idi na sastanak

Sastanak koji predlaže premijerka Kosor u oštroj je suprotnosti s interesima kaznenog postupka i narušava princip prava na pravično suđenje, piše Anto Nobilo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Mladen Bajić

,

Anto Nobilo

,

INA-MOL

Branitelj bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca zatražio je danas od glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da odbije sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor o aferi Ina - MOL jer, smatra odvjetnik Anto Nobilo, premijerka u tom kaznenom predmetu mora imati status svjedoka, a ako se na nju primijene isti kriteriji kao i na njegova klijenta, mogla bi postati i osumnjičenik.

Nobilo se obratio Bajiću nakon prijedloga premijerke Državnom odvjetništvu RH da se, s obzirom na, kako je rekla, vrlo ozbiljna nagađanja o istragama u vezi s davanjem mita i MOL-a, sastanu i vide što vlada može učiniti u zaštiti nacionalnih interesa.

"Sastanak koji predlaže premijerka Kosor u oštroj je suprotnosti s interesima kaznenog postupka i narušava princip prava na pravično suđenje", piše Nobilo, koji Polančeca brani i u nedavno otvorenoj istrazi o navodnom plaćanju 10 milijuna eura mita predsjednika uprave MOL-a bivšem premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u Ini.

"Naime, gđa Jadranka Kosor u ovom kaznenom predmetu zasigurno mora imati status svjedoka, a ako se na nju primijene isti kriteriji kao i na mog klijenta Damira Polančeca, onda bi mogla postati i osumnjičenik. U takvim okolnostima, upoznavanje budućeg svjedoka (ili osumnjičenika) s detaljima iz tajne USKOK-ove istrage bilo bi teško kršenje zakona u kaznenom postupku i prava mog klijenta", zaključuje Nobilo.

Svoje tvrdnje temelji na, kako kaže, činjenici da je Kosor kao članica Predsjedništva HDZ-a glasovala za prijenos upravljačkih prava nad Inom MOL-u te da je isto učinila u odnosu prema izdvajanju plinskog posla iz Ine. Tvrdi i kako je kao potpredsjednica vlade raspravljala i odobrila svako bitno pregovaračko stajalište vlade, da je bila i u vladinu timu koji je usklađivao posljednje verzije ugovora s MOL-om, da je glasovala za završni tekst ugovora, osobno sudjelovala u završnoj fazi pregovora te u konačnici ovlastila Polančeca da potpiše ugovor koje danas želi osporiti.

Nobilo piše i da je Kosor bila na čelu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u trenutku kad je taj fond prodao svojih sedam posto Ininih dionica MOL-u, a na taj je način, tvrdi odvjetnik, država pala ispod 51 posto vlasništva dionica Ine.

Bez tog pada udjela vlasništva, ne bi ni bilo pregovora o upravljačkim pravima u Ini, smatra Nobilo te zbog svega moli Bajića da odbije predloženi sastanak i tako "zaštiti uredan tijek toga kaznenog postupka".

Osim potvrde da su primili pismo, u DORH-u nisu željeli ništa reći, a na pitanje hoće li i kada održati sastanak s premijerkom poručili su da će pravodobno izvijestiti kad budu imali informacije od interesa javnosti.

Premijerkin prijedlog sastanka s Bajićem jučer je predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio miješanjem izvršne u pravosudnu vlast te rekao kako on, da je na mjestu premijerke, nikada ne bi tražio sastanak s glavnim državnim odvjetnikom u predmetu koji je tajan i "vrlo delikatan".

"Mislim da je šef oporbe jako nervozan što smo završili pregovore s Europskom unijom i što se nije ostvario njegov plan, a to je da Hrvatska ne završi pregovore do kraja lipnja i da odemo u 'čekaonicu'", uzvratila je Milanoviću premijerka te ponovila da je sastanak s DORH-om tražila radi zaštite nacionalnih interesa "na tragu napisa koji govore o mnogo čemu".

30.06.2011. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh