« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
NAGRADE

Nobelova nagrada za mir 2019.

Slavljen kao vizionar i reformator, mladi lider koji dolazi iz siromašne obitelji donio je optimizam u regiju u kojoj se to ne događa često

Abij Ahmed Ali
Abij Ahmed Ali (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za mir

,

Abij Ahmed Ali

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu etiopski je premijer Abij Ahmed Ali zbog mirotvorstva u odnosima sa susjednom Eritrejom, objavio je u Oslu Norveški odbor za dodjelu nagrade.

"Etiopski premijer Abij Ahmed Ali nagrađen je Nobelovom nagradom zbog napora za ostvarenjem mira i međunarodne suradnje, poglavito za svoju odlučnu i presudnu incijativu za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom", kaže se u obrazloženju nagrade.

Etiopija i Eritreja zbog granica su ratovale od 1998. do 2000. godine. Odnose su obnovile u srpnju 2018. nakon dugogodišnjeg neprijateljstva.

Nagrada vrijedna devet milijuna kruna, oko šest milijuna kuna, Abiju će biti uručena 10. prosinca u Oslu.

Etiopski premijer izabran je s popisa 301 nominirane osobe i organizacije i smatrao se jednim od favorita.

Čelnica Odobra Berit Reiss-Andersen kazala je da će Nobelova nagrada "ojačati premijera Abija u njegovu važnom radu na miru i pomirenju".

"Ova nagrada je priznanje i ohrabrenje", dodala je.

"Mirna, stabilna i uspješna Etiopija imat će mnoge pozitivne učinke i na regiju", kazala je Reiss-Andersen.

Etiopija je druga afrička zemlja po broju stanovnika i najjače istočnoafričko gospodarstvo.

Otkako je došao na vlast u travnju 2018., nakon dugogodišnjih prosvjeda protiv raznih vlada u Etiopiji, Abij Ahmed (43) krenuo je u zatopljenje odnosa s Eritrejom, nekoć etiopskom pokrajinom.

Njegovu ruku pomirenja prihvatio je eritrejski predsjednika Isaias Afevorki i njih su dvojica u srpnju prošle godine potpisala sporazum kojim je okončano dvadesetogodišnje ratno stanje dviju zemalja.

Otvorena su veleposlanstva i granični prijelazi, ustanovljene su zračne veze, počelo je pomirenje.

Slavljen kao vizionar i reformator, mladi lider koji dolazi iz siromašne obitelji donio je optimizam u regiju u kojoj se to ne događa često.

"Vjetar nade zapuhao je Rogom Afrike", kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u rujnu 2018.

Norveški odbor nije uspio kontaktirati Abija prije objave i prvome mu reći mu da je dobio Nobelovu nagradu. "Ako me sada gleda, želim mu najtoplije čestitati", poručila je Reiss-Andersen.

12.10.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh