« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
BRAVO

Nobelova nagrada za ekonomiju za teoriju aukcija

Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomske znanosti za 2020. godinu za teoriju aukcije i nove modele nadmetanja u kojima bi prodavatelji težili dobrobiti društva a ne većem prihodu

Nobel za ekonomiju
Nobel za ekonomiju (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada

,

Nobelova nagrada za ekonomiju

,

Paul R. Milgrom

,

Robert B. Wilson

Američki ekonomisti sa sveučilišta Stanford Milgrom i Wilson proučavali su aukcije i koristili svoje spoznaje kako bi osmislili nove formate aukcija robe i usluga koje je teško prodati na tradicionalan način, poput radijskih frekvencija, stoji u priopćenju švedske kraljevske akademije.

Teorija aukcija

Koristeći teoriju aukcija, istraživači pokušavaju razumjeti ishode različitih propisa o nadmetanju i konačne cijene. Posao im otežava činjenica da se ponuditelji ponašaju strateški, na temelju dostupnih podataka, i uzimaju u obzir ono što sami znaju, ali i ono što misle da znaju drugi.

Wilson je razvio teoriju aukcija predmeta sa zajedničkom vrijednošću koja na početku procesa nije poznata ali je na kraju ista za sve. Primjeri uključuju buduću vrijednost radio frekvencija ili količinu minerala na određenom području.

Pokazao je zašto racionalni ponuditelji predlažu cijenu nižu od vlastite najbolje procjene zajedničke vrijednosti, zaključivši da strahuju od "prokletstva pobjednika", odnosno da će platiti previše i u konačnici biti na gubitku.

Milgrom je formulirao općenitiju teoriju, koja uključuje zajedničke ali i privatne vrijednosti ponuditelja. Analizirao je strategije nadmetanja u brojnim poznatim formatima aukcija, pokazujući da će format prodavatelju pružiti veći očekivani prihod ako ponuditelji tijekom aukcije saznaju više jedni o drugima i o međusobno procijenjenim vrijednostima.

Dvojica američkih ekonomista izumila su i nove formate za istodobne aukcije više međusobno povezanih predmeta, u ime prodavatelja motiviranog širim društvenim boljitkom, a ne maksimalnim prihodom.

Od njihovog istraživanja koristi su imali prodavači, kupci i porezni obveznici diljem svijeta, zaključila je Švedska kraljevska akademija.

U praktičnoj primjeni širom svijeta

"Ovogodišnji laureati u kategoriji ekonomskih znanosti krenuli su s osnovnom teorijom i upotrijebili svoje rezultate u praktičnoj primjeni, koji se danas koriste širom svijeta", konstatirao je predsjedatelj odbora za dodjelu nagrada Peter Fredrikson.

Nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. godine povodom 300. godišnjice švedske središnje banke. Naknadno je pridodana ostalim Nobelovim nagradama koje se dodjeljuju od 1901. godine prema oporuci švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Iznos nagrade je ove godine povećan na deset milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijun dolara) i dvojica će je laureata podijeliti.

12.10.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh