« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Dao ljudima nadu

Nobelov odbor smatra da je Obama zaslužio nagradu

Članovi norveškog Nobelova odbora snažno brane svoj izbor suočeni s valom kritika da je ta nagrada preuranjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Nobelova nagrada za mir

Na pitanje agencije Associated Press da komentiraju šok nakon objave dobitnika, četiri člana petočlanog Nobelova odbora izjavila su da su očekivali da će takva odluka izazvati iznenađenje i kritike.

Tri člana odbacila su navode da Obama nije ništa postigao da bi zaslužio takvu nagradu, dok je četvrti odbio odgovoriti na to pitanje. Peti član odbora nije bio dostupan za komentar.

"Jednostavno se ne slažemo da on nije ništa učinio", rekao je predsjedavajući odbora Thorbjoern Jagland za AP u utorak. "Dobio je nagradu za ono što je učinio".

Jagland je izdvojio Obamine napore za prevladavanje podjele između Zapada i muslimanskog svijeta i za odustajanje od prvobitne verzije prijedloga o postavljanju elemenata proturaketnog štita u Europi.

"Sve te stvari pridonijele su, neću reći sigurnijem svijetu, nego svijetu s manje napetosti", rekao je Jagland, bivši norveški premijer i bivši čelnik norveške Laburističke stranke, u telefonskoj izjavi za AP.

Odluku norveškog odbora da Nobelovu nagradu za mir dodijeli mladome američkome predsjedniku, međunarodna zajednica dočekala je sa smjesom iznenađenja i skepse te ocjenom da priznanje više vrednuje potencijal nego ostvarenja. (Hina/Metro-portal)

13.10.2009. 18:17:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh