« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
EHHH...

Njima cjepivo neće pomoći

Na www.zaobidi.net može se podržati tisak plakata koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Zaobiđi Zoološki
Zaobiđi Zoološki (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

Zoološki vrt

Vrijeme je pandemije, izolacije, pa tako i cjepiva koje bi nas trebalo izvući iz onoga što smatramo „zatočeništvom". „No životinjama u zoološkim vrtovima cjepivo neće pomoći da izađu iz zatočeništva", ističe udruga Prijatelji životinja koja u suradnji s agencijom Spellcaster najavljuje kampanju „Zaobiđi zoološki". „Cilj nam je da u Hrvatskoj osvanu plakati koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a za to nam je potrebna pomoć. Svaka kuna je dragocjena i pridonosi cilju i pomaže životinjama. Stoga pozivamo sve da nam se pridruže u stvaranju kampanje o kojoj se može više saznati na www.zaobidi.net", pozivaju iz Udruge.

„Strah, tjeskoba, usamljenost, dosada, stres... Lako je prisjetiti se svih negativnih osjećaja koji su nas preplavili kada je zavladao lockdown. Stoga je ovo jedinstvena prilika da se pokušamo staviti u položaj onih koji nikada neće doživjeti slobodu jer se rode i umiru u zatočeništvu", naglašavaju Prijatelji životinja. Smatraju da sada možemo više nego ikada razumjeti što znači „zatvor" ili „izolacija" te se informirati o pravoj istini o zoološkim vrtovima.

Znanstveno je dokazano da zatočene životinje pate od zoohoze, depresije, dosade i različitih abnormalnih opetovanih ponašanja kao što su: koračanje naprijed-nazad, kimanje glavom, pretjerano dotjerivanje, povraćanje, njihanje, opetovano ponavljanje koraka, nepomično sjedenje ili griženje samih sebe. Osim poremećaja zdravstvenog stanja životinja, ideja držanja divljih životinja u zoološkim vrtovima povlači za sobom i dodatnu patnju - hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika. 

Iz Udruge objašnjavaju da kao što nama ne bi bilo prirodno živjeti u liftu, koliko god on bio ugodan, čak i ako ima hrane u njemu, ni životinjama nije predodređeno živjeti u skučenim prostorima u kojima im je oduzeto sve što život čini vrijednim: sloboda i mogućnost biranja kako će provesti svoje živote, pa čak i kada ti životi nisu lagani. 

„Zoološki vrtovi za životinje su trajna izolacija koja ne prestaje cijepljenjem ni ukidanjem mjera. Za njih će i nakon završetka pandemije sve ostati kako je bilo. U stvarnosti, to su stravična mjesta za svjesna bića koja žele slobodu jednako kao i mi, i ne služe nikakvoj edukaciji. Svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova i svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje tako postaju blijede sjenke samih sebe", kažu iz Udruge. 

Podsjećaju da istraživanja potvrđuju da zoološki vrtovi ne promiču ni promjenu stava, ni interes za očuvanje životinja u posjetiteljia. „Plakatima, za čiju realizaciju nam svaka donacija mnogo znači, želimo potaknuti na razmišljanje i preispitivanje onoga što nam se predstavlja kao 'normalno'. Apeliramo na sve da odluče biti glas nedužnih iza rešetaka, podrže kampanju na www.zaobidi.net i da sami zaobiđu zoološki", poručuju Prijatelji životinja.    

25.06.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh