« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
TURIZAM

Njemački turisti i Hrvatska

„Njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima“, piše list Süddeutsche Zeitung o koroni u Hrvatskoj. I pojašnjava svojim čitateljima da veliki dio hrvatske obale ima mali broj novozaraženih

Tako je kako je...
Tako je kako je... (DW)
Više o

turizam

,

Nijemci

„Za donošenje odluke mjerodavni su stvarni trendovi, a ne trenutačna slika", priopćili su iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u pogledu uvođenja mjera protiv širenja korone za ljude koji dolaze iz Hrvatske. Tu izjavu prenosi ugledni list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Münchena koji zaključuje: „Dakle, njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima."

List u vezi s time podsjeća da „kao rizična područja važe ona u kojima se sedam dana za redom izbroji više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovništva". Također ističe da se rast novozaraženih u Hrvatskoj u prvom redu bilježi u Zagrebu i okolici te u Dalmaciji dok ostatak zemlje nije problematičan: „Veliki dijelovi omiljenih obalnih područja bilježe ekstremno niske brojke."

Party-tigar i korona

SZ u tekstu pod naslovom „Kad party-tigar riče" podsjeća i na slučajeve njemačkih turista, uglavnom mladih, koji su očito s odmora u Hrvatskoj kući donijeli i koronavirus. No naglašava da su oni uglavnom boravili u mjestima poznatima po noćnom životu. „Hrvatska se sa svojim bezbrojnim otočićima u Jadranskom moru u stvari čini idealnom za izbjegavanje masa i sklanjanje od virusa. Apartmani su rašireniji nego veliki hoteli. Ona je prije poznata kao raj za kampere i jedriličare nego kao destinacija za partyje", ističe se u njemačkom listu. Navodi se i da je u Hrvatskoj prosječna starosna dob zaraženih 34 godine.

Podsjeća se i na činjenicu da je Hrvatska imala izuzetno mali broj zaraženih prije otvaranja granica te da je za turiste, kako bi im olakšala ulazak u zemlju, organizirala registraciju putem Interneta. A citira i hrvatsku infektologinju Alemku Markotić koja ističe da je situacija pod kontrolom te da je hrvatsko zdravstvo dobro pripremljeno. 

Zabrinjavajuće stanje u Splitu

No najtiražniji njemački list Bild očito situaciju u Hrvatskoj smatra zabrinjavajućom jer u svom internetskom izdanju pita: kako dugo ćemo još moći provoditi odmor u Hrvatskoj? U članku u prvom redu donosi informacije za potencijalne njemačke turiste o stanju i propisima u Hrvatskoj, ali isto kao i SZ navodi da je povećan broj novih zaraza registriran u splitskoj i zagrebačkoj regiji te da se zaraze najviše šire na zabavama i noćnim klubovima. No ističe da je splitsko područje s prosječnih 46,45 novih slučajeva dnevno u zadnjih sedam dana skoro dostiglo granicu od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika.

20.08.2020. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.08.2020. 10:53
    puno nijemaca ove godine
  2. avatar
    Cranberry
    20.08.2020. 13:57
    Da korona je pomogla da otkriju koliko je Hrvatska lijepa, sigurno će se vraćati
  3. avatar
    armando
    20.08.2020. 18:14
    nije ih bilo vako d 1990 kissssssssssss njemacki turisti domaci i ukrajninci ove godine najvise
  4. avatar
    Cranberry
    20.08.2020. 18:19
    Da prije davno su oni bili najbrojniji gosti sad smo im mi jedina sigurna destinacija
  5. avatar
    armando
    20.08.2020. 18:50
    da bilo ih je puno haha kissss da nijemci ne odlaze nego dolaze ne boje se
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh