« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SLAVA

Njemački mediji objašnjavaju "čudo zvano Hrvatska"

Njemački mediji su puni euforičnih napisa o Hrvatskoj intoniranih - mala zemlja, veliko čudo. A Niko Kovač Nijemcima objašnjava zašto su Hrvati tako dobri sportaši

Repka je hit!
Repka je hit! (Wikipedia)
Više o

Njemačka

,

Hrvatska nogometna reprezentacija

Obično se, radeći pregled tiska na njemačkom o Hrvatskoj ili nekoj temi iz Hrvatske, čovjek mora debelo namučiti da bi našao suvisle, informativne tekstove duže od obične agencijske vijesti u kojima stoji nešto što je vrijedno prenijeti hrvatskim čitateljima. Ovoga petka se također trebalo namučiti za složiti ovaj pregled tiska - ali iz potpuno suprotnog razloga. U njemačkim medijima, naime, sve vrvi od napisa o Hrvatskoj! Naravno, prije svega o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, ali čitatelji iz njih mogu saznati puno toga o Hrvatskoj općenito.

Svakome tko poznaje njemački medijski prostor bit će jasno "koliko je sati" kad najveći njemački tabloid Bild krene objašnjavati "čudo od Hrvatske". "Osam slova opisuje jedno čudo Svjetskog prvenstva: K-R-O-A-T-I-E-N", piše Bild u svom uobičajeno plakativnom stilu i pita se: "Kako je moguće da jedna zemlja mlađa nego mnogi od naših reprezentativaca (neovisna od 1991.) s onoliko stanovnika koliko ih živi na širem gradskom području Berlina (4,19) i površinom šest puta manja nego Njemačka (56.594 km²) uspije doći u finale Svjetskog prvenstva?"

Bild ima, kao i uvijek, jednostavno objašnjenje: "Ova momčad je gladna uspjeha! Ova momčad je srdačna! I ova momčad je autentična!" Sve ono, što, može se zaključiti iz članka u Bildu, njemačka reprezentacija na ovom turniru u Rusiji pak nije bila. Kao primjer hrvatske "gladi za uspjehom" navode se Mandžukićeve oči, njegov pogled nakon postignutog gola protiv Engleske. "Ova odlučnost u pogledu nam je nedostajala kod Njemačke ovoga ljeta", konstatira autor članka.

Nevjerojatno je, stoji dalje, da je su Hrvati tri puta zaredom gubili na početku utakmice i onda preokrenuli rezultat.

Tvrdi dečki meka srca

Bild se divi načinu na koji igrači sa svojim trenerom i Mladenom Grdovićem neobuzdane slave, kako Rakitić polugol nakon utakmice čestita engleskom izborniku i tješi ga nakon što je svoj dres poklonio navijačima. "Autentični dečki, sjajne priče", konstatira Bild.

Hrvati su srdačni, tvrdi ovaj njemački tabloid raznježen slikama Vidinog sina na očevim ramenima nakon utakmice u Moskvi i Vrsaljkovom akcijom bacanja Dalića na travnjak. "Veliki igrači, veliki osjećaji!", zaključuje. Potkrepljuje tu tezu još i onom legendarnom scenom izranjanja meksičkog fotografa ispod hrpe tijela oduševljenih hrvatskih igrača nakon Mandžukićevog gola: "Tvrdi, ali srdačni dečki".

"Vrhovna hrvatska nogometna navijačica"

I kao da to nije dosta hvalospjeva, u istom izdanju, nekoliko stranica dalje, Bild objavljuje tekst naslovljen "O sreći što si Hrvatica" autorice Natasche Wittmann čiji je otac Hrvat. "Kad mislim na Hrvatsku, osjećam u srcu jedno veliko 'Hvala'!", počinje tekst u čijem podnaslovu stoji: "Zemlja s tisuću otoka i najvatrenijim nogometašima". Autorica u njemu piše s velikim oduševljenjem i čežnjom o "srdačnim i ponekad malo glasnim ljudima", o svojim praznicima u Crikvenici, o masnoj hrani koja "čovjeka čini sretnim". Kaže kako razumije otpor prema pretjeranom nacionalnom ponosu, ali konstatira: "Hrvati trenutno apsolutno imaju razloga za patriotizam!"

Ali ne bave se samo tabloidi Hrvatskom. I najuglednije novine pišu nadugo i naširoko o ovoj zemlji koja inače ovakvu euforiju izaziva samo u kontekstu ljetnog odmora. Minhenski Süddeutsche Zeitung (SZ) u izdanju od petka posvećuje čak tri teksta Hrvatskoj. Jedan njezinim igračima koji igraju u Italiji, a nekada su igrali u njemačkoj Bundesligi, jedan povijesnoj usporedbi Urugvaja i Hrvatske kao najmanjim finalistima na svjetskim prvenstvima i jedan "vrhovnoj hrvatskoj nogometnoj navijačici" Kolindi Grabar-Kitarović. Minhenskom listu nije mogao promaći ushit hrvatske predsjednice, na koji gledaju sa simpatijom, ali i dozom ironije: "U jednoj zemlji u kojoj sport, politika i patriotizam žive u simbiozi on bi se na izborima za godinu i pol dana mogao isplatiti."

Važan čimbenik - strast

I Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je objavio u petak prije finala dva poduža teksta o Vatrenima. Jedan o slavlju nakon polufinala u Beču, a drugi u obliku kolumne Nike Kovača (100 posto Kovač). Bivši hrvatski izbornik započinje svoju kolumnu ovako: "Hrvatska je u finalu SP-a - tako sam ponosan da nemam riječi." Ali donedavno trener frankfurtskog Eintrachta nalazi ipak jako puno riječi - riječi hvale za hrvatsku vrstu. Posebno ga je, piše, fascinirala činjenica da je u zadnjih 6 utakmica na SP-u svaki put neki drugi hrvatski reprezentativac zablistao. U polufinalu je to bio Perišić, ali Kovač izdvaja i Rakitića i Brozovića i Lovrena. No, po mišljenju novopečenog trenera minhenskog Bayerna najveću zaslugu za uspjeh Vatrenih ima izbornik Zlatko Dalić. "On je stvarno sjajan tip, skroman, s obje noge na zemlji", piše Kovač i ukazuje kako je, pored njegove stručnosti, njegova najveća kvaliteta to što je posložio tim tako da harmonira - za razliku od njega koji je imao u ekipi puno starijih zvijezda, a one su nevoljko sjedili na klupi za rezerve.

Kovač konstatira kako je puno ljudi iznenađeno činjenicom da je jedna tako mala zemlja tako velika sportska nacija, uspješna u nogometu, rukometu, košarci, vaterpolu, tenisu, skijanju, stolnom tenisu. On to objašnjava ovako: "Sport nam je u krvi. Hrvati se rado natječu, mjere, žele biti bolji. A kako nemamo jako gospodarstvo, to je šansa da se zaradi novac, možda i ostvari uspjeh u inozemstvu." Osim toga, primjećuje Kovač, Hrvati "imaju puno idola za čijim primjerima se mladi mogu voditi."

Nekadašnji hrvatski reprezentativac objašnjava Nijemcima kako Hrvati nemaju infrastrukturu kao Nijemci, ali kako je sport u školi vrlo važna stvar. Na školskim dvorištima vise koševi, označeni su nogometni i rukometni tereni. "Tajna leži i u našoj strasti, mi smo vrlo emocionalni ljudi. I osjećamo patriotizam, ali ne u negativnom smislu." On to zna, kaže, najbolje po sebi: "Kad obučeš kockasti dres, onda kao da netko pritisne neki prekidač. Onda možeš i dalje trčati, iako si već mrtav."

Kovač je, unatoč svom ponosu i oduševljenju hrvatskom reprezentacijom u Rusiji, skeptičan prema šansama Hrvatske da pobijedi Francusku. "Bit će teško", kaže, jer su za njega Francuzi utjelovljenje svih trendova modernog nogometa.

14.07.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh