« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DW

Njemački radnici podigli stadione u Južnoj Africi

Brojnim domaćim zaposlenicima je na gradilištima plaćano manje nego što je zakonska minimalna plaća

Stadion Sp 2010. Južna Afrika
Stadion Sp 2010. Južna Afrika (Getty Images)
Više o

Njemačka

,

SP 2010.

,

Južna Afrika

,

stadioni

Južna Afrika je za SP- u nogometu investirala više od tri milijarde eura u infrastrukturu, a investirat će se još 20 milijardi do 2014. Od investicije će osobito veliku korist imati njemačka poduzeća, piše Deutsche Welle.

Njemačka poduzeća su, naime, sudjelovala u izgradnji stadiona i prateće infrastrukture, odnosno parkirališta i cesta, a poslove su dobila i poduzeća koja se bave opskrbom energije.

Savez Njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) procjenjuje da su njemačkim poduzećima pripali poslovi vrijedni milijardu i 500 milijuna eura, čime je u Njemačkoj sačuvano ili stvoreno 15.000 radnih mjesta.

Uključiti domaće stanovništvo

Njemačka poduzeća protom su profitirala od iskustava stečenih prilikom Svjetskog nogometnog prvenstva održanog 2006. u Njemačkoj. Osim toga, njemačka poduzeća poput Siemensa, već odavno su prisutna u Južnoafričkoj Republici

"Ta poduzeća znaju kako u javne poslove uključiti južnoafrička poduzeća", kaže Heiko Schwidrowski iz DIHK-a.

Većina njemačkih poduzeća, naime, posluje u konzorcijima s južnoafričkim poduzećima, jer je južnoafrička vlada za dodjelu poslova postavila određene uvjete. Moralo se tako što je moguće više uključiti domaća poduzeća kako bi u Južnoafričkoj Republici bila stvorena nova radna mjesta.

Poticaj gospodarskom rastu

Ogromne investicije trebale bi donijeti koristi gospodarstvu Južnoafričke Republike. Marco Bagel iz njemačke Poštanske banke uvjeren je da će te investicije dati snažan poticaj rastu južnoafričkog gospodarstva, vrijedan oko četiri milijarde eura. "To je u odnosu na južnoafrički BDP oko 1,9 posto", pojašnjava Bagel.

Upitno je, međutim, tko će od rasta profitirati. Prema medijskim izvještajima brojnim zaposlenicima je na gradilištima plaćano manje nego što je zakonska minimalna plaća.

Svaki četvrti Južnoafrikanac je bez posla. Pritom nisu uzeti u obzir oni koji ne traže aktivno posao. Blagostanje je nepravedno podijeljeno kao u rijetko kojoj zemlji. U najbogatijoj zemlji Afrike svaki četvrti stanovnik živi u siromaštvu, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Deutsche Welle

31.05.2010. 12:55:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh