« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
REKORDNI DEFICIT

Njemačke općine i gradovi su na rubu stečaja

Njemačka Zajednica općina i gradova ove godine računa s deficitom od 12 milijardi eura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

stečaj

,

Zajednica općina Njemačke

Njemačke općine su u utorak ponovno upozorile da njihovu tešku novčanu situaciju i naglasile da ih je velik broj na rubu stečaja. Njemačka Zajednica općina i gradova računa s deficitom od 12 milijardi eura ove godine, najvišim nakon rata.

Gospodarska i financijska kriza ozbiljno su srezale prihode u lokalnim zajednicama, a najveće smanjenje zabilježeno je kod poreza na djelatnost malih i srednjih poduzeća. Uplate poreza na obrt su se primjerice u prošloj godini smanjile za 18 posto. Paralelno su porasle potrošnje općina, koje su zadužene za dio isplata nezaposlenima, unatoč radikalnim planovima štednje, racionalizaciji zaposlenih ili povećanju tarifa usluge.

Njemačke općine i gradovi se bune protiv sniženja poreza poduzećima i obrtima, koju je odlučila vlada i koje je stupilo na snagu 1. siječnja.

Petra Roth, predsjednica Saveza gradova i općina, i gradonačelnica financijske prijestolnice, Frankfurta na Majni, upozorila je da gradovi i lokalna uprava ne mogu podnijeti novi pad prihoda.

Upozorenje njemačkih gradova i općina stiže usred pregovora vlade i sindikata o povećanju plaća u javnom sektoru, a Verdi, konfederacija sindikata zaposlenih u javnim službama, za srijedu je najavio štrajk upozorenja. Verdi traži povišenje od 5 posto za 1,3 milijuna zaposlenih u javnim službama, među kojima i lokalnoj samoupravi. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 16:33:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh