« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POVRATAK KULTURNOG DOBRA

Njemačka vratila Afganistanu 2000 godina staru skulpturu

Skulptura stara 2000 godina koja prikazuje publiku koja gleda Budu vraćena je iz Njemačke u Afganistan iz kojeg je ukradena za vrijeme građanskog rata

Fotografija vijesti
Više o

Njemačka

,

Afganistan

,

kulturno dobro

,

skulptura Bude

Nijemci su u ponedjeljak vratili Afganistanu 2000 godina staru skulpturu iz predislamskog razdoblja, ukradenu tijekom afganistanskoga građanskog rata, što daje nadu Afganistancima da bi se i ostala pokradena kulturna dobra uskoro mogla vratiti u zemlju.

Skulpturu izrađenu od vapnenca čini osam likova visine 30 cm, od kojih jednom nedostaje torzo, a ostalima nos. Skulptura iz 2. stoljeća podsjetnik je na bogatu klasičnu prošlost Afganistana, na koju su utjecale kulture raznih naroda, s obzirom na prometan geografski položaj zemlje u Aziji.

S obzirom na to da su glave likova okrenute ulijevo, pretpostavlja se da je riječ o kipićima koji predstavljaju publiku koja gleda prema Budi na njegovu tronu u drevnom kraljevstvu Gandari, koje se prostiralo duž Afganistana i Pakistana, stoji u priopćenju afganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

"Riječ je o remek djelu .... Optimist sam i vjerujem da ćemo u budućnosti i druge artefakte dobiti natrag", rekao je Omara Kan Masudi, direktor afganistanskog Nacionalnog muzeja u kojemu se statua nalazila prije krađe.

Afganistansko veleposlanstvo u Berlinu istražuje tko je bio vlasnik skulpture prije nego što se prije godinu dana pojavila u Muenchenu.

31.01.2012. 12:14:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh