« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
86 MILIJARDI

Njemačka ulazi u rekordno zaduženje

Iznos je dramatičan, ali i ispravan jer je nužno u ovim teškim vremenima spasiti gospodarstvo kako kriza ne bi postala još gora, poručio je ministar financija

(Getty Images)
Više o

Njemačka

,

gospodarska kriza

,

Wolfgang Schaeuble

,

zaduženje

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu nacrt proračuna za sljedeću godinu koji predviđa rekordno novo zaduženje od gotovo 86 milijardi eura, što je najviše godišnje zaduženje u poslijeratnoj Njemačkoj.

"Iznos novog zaduženja je dramatičan, ali je isto tako ispravno na ova dramatična i teška vremena za gospodarstvo odgovoriti ispravnim sredstvima kako ta kriza ne bi postala još gora", rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. On je naglasio da će sljedeća godina biti presudna u savladavanju posljedica gospodarske krize.

"Većina ekonomista se slaže da je najgore iza nas, ali kriza još nije prošla", smatra Schaeuble. On je istodobno najavio primjenu tzv. kočnice novog zaduženja već u 2011. Ovaj instrument je nedavno uvršten u njemački Ustav kako bi se onemogućilo prekomjerno zaduživanje.

"Godine 2011. će i unutarnje zaduženje pasti na vrijednost između 2,9 i 3,1 posto", rekao je Schauble. Unutarnji dug Njemačke iznosit će 2010. pet posto, a stabilizacijski kriteriji Europske unije dopuštaju zaduženje najviše do tri posto.

Nova demokršćansko-liberalna vlada kancelarke Angele Merkel predvidjela je za 2010. ukupne izdatke u visini od 325,4 milijardi eura, što je 7,3 posto više nego ove godine. Prema sadašnjim procjenama država u sljedećoj godini računa s prihodima u visini od 239,6 milijardi eura.

Proračun za 2010. bi u ožujku sljedeće godine trebao prihvatiti parlament a do tada je na snazi tzv. privremeni proračun. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 17:46:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh