« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
BLAGO NJIMA

Njemačka ubrzala rast, Francuska izašla iz recesije

Njemačko gospodarstvo ubrzalo je u drugom ovogodišnjem tromjesečju svoje aktivnosti, ostvarivši rast od 0,7 posto, a francusko je izašlo iz recesije, ojačavši 0,5 posto

Eurozona se izvlači, a mi tonemo
Eurozona se izvlači, a mi tonemo (Arhiva)
Više o

recesija

,

eurozona

,

Francuska

,

Njemačka

,

BDP

Bruto domaći proizvod Njemačke (BDP) porastao je u drugom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je danas prvu procjenu savezni statistiku ured. To je više od procjena ekonomista, koji su u prosjeku očekivali rast aktivnosti od 0,6 posto, te najbrži rast u zadnjih godinu dana.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju njemačko gospodarstvo je stagniralo. Na godišnjoj razini, pak, njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo je 0,9 posto.

Istodobno, francuski BDP porastao je 0,5 posto u drugom tromjesečju, objavio je prvu procjenu nacionalni statistički ured Insee.

Njemačka i Francuska ranije objavljuju podatke o BDP-u, dok će podatke za eurozonu Eurostat objelodaniti oko 11 sati.

Ubrzavanje njemačkih gospodarskih aktivnosti vjerojatno će povući i cijelu eurozonu iz dosad najdulje recesije, te ojačati izglede njemačke kancelarke Angele Merkel da osvoji treći kancelarski mandat na općim izborima idućega mjeseca, smatraju analitičari.

Procjenjuje se da će podatak za eurozonu pokazati rast BDP-a za 0,2 posto u razdoblju od travnja do kraja lipnja, pokazuje anketa Reutersa. U prvom tromjesečju gospodarstvo eurozone oslabilo je za 0,2 posto.

'Dobra je vijest za Europu da Njemačka ponovo raste. Kako jenjava neizvjesnost oko dužničke krize, njemačko gospodarstvo usuđuje se poduzimati investicijske odluke. No, i dalje mislim da će ujesen biti ograničenja njegovu rastu zbog fragmentiranosti gospodarstva eurozone', kaže Anatoli Annenkov, ekonomist pri Societe Generale.

U drugom tromjesečju njemačko gospodarstvo ojačalo je uglavnom zbog domaće potražnje, objavio je njemački statistiku ured. I osobna i državna potrošnja su porasle u odnosu na prvo tromjesečje, a i investicijske aktivnosti su snažno ojačale nakon najhladnije zime u 25 godina, poručio je taj ured.

Izvoz Njemačke, pak, rastao je u drugom tromjesečju brže od uvoza, što je rezultiralo pozitivnim doprinosom neto trgovine rastu BDP-a. Detaljnije podatke o BDP-u ured će objaviti 23. kolovoza.

A najbržim rastom BDP-a u zadnje dvije godine, za 0,5 posto, francusko gospodarstvo i službeno je izašlo iz recesije.

14.08.2013. 11:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nocna dostava
    14.08.2013. 14:04
    A gdje je Hrvatska u kojoj superministri rade dan i noć?!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh