« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NOVI PLAN

Njemačka: Smanjuje se broj vojnika za jednu četvrtinu

Novačenje će se, ako to odobri parlament, ukinuti 1. srpnja iduće godine. Vojni rok zamijenit će se kratkom obukom koju će muškarci i žene obavljati dobrovoljno

Njemački vojnici
Njemački vojnici (Getty Images)
Više o

vojska

,

Njemačka

,

Bundeswehr

Njemačka će znatno smanjiti broj pripadnika oružanih snaga, ukinuti vojni rok i smanjiti vojnu birokraciju, izjavio je u ponedjeljak ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg pred visokim vojnim dužnosnicima u Dresdenu. Po njegovim riječima, cilj je da kopnena vojska, mornarica i ratno zrakoplovstvo zajedno imaju između 180.000 i 185.000 pripadnika. Budući da njemačka vojska, poznata kao Bundeswehr, trenutačno ima između 240.000 i 250.000 vojnika, riječ je o smanjenju za jednu četvrtinu.

Novačenje će se, ako to odobri parlament, ukinuti 1. srpnja iduće godine, rekao je ministar. Vojni rok zamijenit će se kratkom obukom koju će muškarci i žene obavljati dobrovoljno. Oni će služiti u vojsci s profesionalnim vojnicima od 12 do 23 mjeseca, a nakon prvih 12 mjeseci moći će služiti izvan zemlje. Ministar obrane najavio je da će Njemačka uskoro donijeti novu strategiju obrane, ključan politički plan za vojsku.

Guttenberg i Merkel brane te promjene pred najtežom mogućom publikom: visokim časnicima koji će se suočiti sa znatno manjim proračunom i brojem osoblja. Merkel ih je pozvala da poštuju "duh promjena". Bit će to "najteže promjene u vojsci od utemeljenja Bundeswehra" 1955., rekao je Guttenberg. (hina/metro-portal)

22.11.2010. 21:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh