« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 14 godina
SVE JASNO U SKUPINI D

Njemačka i Gana u osmini finala, Australija i Srbija pakiraju kofere

Srbija je izgubila od Autralije 2:1, ali pobjeda 'klokana' nije im osigurala prolazak dalje; Njemačka očekivano dobila Ganu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SP 2010.

,

inspekcija rada

,

gotu kola

U susretu posljednjeg, trećeg kola skupine D Svjetskog nogometnog prvenstva Njemačka je u Johannesburgu na stadionu Soccer City pobijedila Ganu 1:0 i plasirala se u osminu finala kao pobjednik skupine. Pogodak vrijedan tri boda postigao je Mesut Ozil u 60. minuti. U drugom susretu iz ove skupine Australija je pobijedila Srbiju 2:1. Golove za Australce zabili su Tim Cahill (69) i Brett Holman (73), dok je strijelac za Srbiju bio Marko Pantelić (84).

Njemačka je natjecanje u skupini okončala na prvom mjestu sa šest bodova, Gana je druga s četiri boda koliko ima i Australija, no Gana ima bolju razliku pogodaka. Na posljednjem mjestu je Srbija s tri boda.

U osmini finala Njemačka će igrati protiv Engleske, a Gana protiv SAD. U posljednjih 90 minuta skupine D europski doprvak i osvajač trećeg mjesta na posljednjem World Cupu, Njemačka ušao je s jednim ciljem. Upisati pobjedu koja bi "elf" odvela u osminu finala. Nijemcima je u pojedinim kombinacijama bio dovoljan i bod, no Joachim Loew se nije želio kockati.

>> Engleska i SAD u osmini finala, Slovenci idu kući

Međutim, Gana se postavila čvrsto i nije dozvolila Njemačkoj da uspostavi inicijativu. U izjednačenom prvom dijelu najbolju priliku imao je njemački veznjak Mesut Ozil koji se u 25. minuti sam sjurio prema suparničkim vratima, no Richard Kingson je sjajno obranio njegov udarac.

Drugo poluvrijeme otvoreno je 'zicerom' za Ganu. No, Asamoah je sa 13-14 metara pucao ravno u Neuera. Njemačka je u 60. minuti iz prve prave prilike u nastavku došla do vodstva. Muller je na rubu kaznenog prostora uposlio Ozila koji je sjajnim udarcem sa 16 metara pogodio suparnička vrata. U 65. minuti Gana je imala još jednu odličnu priliku, no Friedrich je blokirao udarac Ayewa i sasvim sigurno spriječio gol. Kako je u tim trenucima Australija povela protiv Srbije 2:0, Gana je "stala na loptu" i nije se previše otvarala jer je i s minimalnim porazom imala sigurno mjesto u osmini finala. Gana i Australija su bile bodovno izjednačene, no Gana je imala daleko bolju razliku pogodaka od "Socceroosa". Kada je Srbija smanjila rezultat, Gana je ubacila u brzinu više no nije ozbiljnije zaprijetila njemačkim vratima.

GANA - NJEMAČKA 0:1

JOHANNESBURG. Stadion Soccer City - 83.391 gledatelja; Sudac: Carlos Simon (Brazil);

Strijelci: 0:1 Ozil (60)

Žuti kartoni: Ayew / Müller

Crveni kartoni:

GANA: Kingson - Sarpei, John Mensah, Jon. Mensah, Paintsil - Annan - Ayew (od 90. Adiyiah), Asamoah, K.P. Boateng, Tagoe (od 64. Muntari) - A. Gyan (od 82. Amoah)

NJEMAČKA: Neuer - Lahm, Mertesacker, A. Friedrich, Boateng (od 73. Jansen) - Khedira, Schweinsteiger (od 81. Kroos) - Müller (od 67. Trochowski), Özil, Podolski - Cacau

Radomir Antić na koljenima

U susretu 3. kola skupine D na Svjetskom nogometnom prvenstvu Australija je u Nelspruitu na stadionu Mbombela svladala Srbiju sa 2-1 (0-0). Ovim rezultatom obje su momčadi ispale iz daljnjeg natjecanja, Australija je treća na ljestvici sa četiri boda, a Srbija posljednja, četvrta sa tri. Prvo mjesto osvojila je Njemačka sa šest, a drugo Gana s četiri boda, ali i boljom razlikom pogodaka od Australije.

Australija je povela 2-0 pogocima Tima Cahilla (69) i Bretta Holmana (73), a strijelac za Srbiju je bio Marko Pantelić (84). Pred 35.000 gledatelja sudio je Larrionda iz Urugvaja. Australski nogometaši oprostili su se od SP-a minimalnom pobjedom protiv Srbije koja im nije bila dovoljna za nastavak natjecanja s obzirom da im nije odgovarao ishod drugog dvoboja 3. kola ove skupine u kojemu je Njemačka nadigrala Ganu.

>> Nigerija remizirala s Južnom Korejom, Grke srušio Maradona

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji srpske reprezentacije, ali terensku nadmoć nisu uspjeli pretvoriti i u rezultatsku prednost. Najveću priliku u prvih 45 minuta propustio je Ivanović čiji je udarac izbliza u 22. minuti odlično obranio australski vratar Schwarzer. Početkom nastavka ponovno je zaprijetila Srbija, ali je Žigić nakon dobrog primanja lopte loše pucao.

Od 55. do 80. minute terenom je zagospodarila australska reprezentacija, a nakon dalekomentnih pokušaja Čuline i Bresciana vodstvo Australiji donio je Tim Cahill u 69. minuti. Wilkshire je ubacio centaršut s desnog krila, a Cahill je sjajnim skokom i preciznim udarcem glavom s 10-ak metara svladao Stojkovića.

Samo četiri minute kasnije bilo je 2-0 za Australiju, Brett Holman je povukao loptu sa sredine igrališta, te neometan sa 25 metara uputio prizeman udarac u sam donji desni kut Stojkovićeva gola.

U tom trenutku Australiji su nedostajala još dva pogotka za prolazak, ali do njih nisu stigli. Štoviše, Srbija je u 84. minuti smanjila na 2-1. Udarac Tošića Schwarzer je uspio samo odbiti, a na loptu je natrčao Marko Pantelić i poslao ju u mrežu. Tada je prolasku bliže postala Srbija kojoj je za drugo mjesto i osminu finala trebao još pogodak za izjednačenje. U završnici je srpska reprezentacija napada svim snagama, ali do izjednačenja nije stigla. U 90. minuti srpski igrači tražili su i 11-erac nakon što je udarac Vidića glavom pogodio u ruku Cahilla, ali sudac Larrionda je dosudio samo udarac iz kuta za Srbiju.

AUSTRALIJA - SRBIJA 2-1 (0-0)

Nelspruit. Stadion Mbombela.

Sudac: Larrionda (Urugvaj)

Gledatelja: 35.000

Strijelci: 1-0 Cahill (69), 2-0 Holman (73), 2-1 Pantelić (84)

AUSTRALIJA: Schwarzer - Wilkshire (Garcia, 82), Beauchamp, Neill, Carney - Čulina, Valeri (Holman, 65) - Emerton, Cahill, Bresciano (Chipperfield, 66) - Kennedy

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Vidić, Luković, Obradović - Stanković, Kuzmanović (Lazović, 77), Ninković - Krasić (Tošić, 62), Žigić (Pantelić, 67), Jovanović

(hina/metro-portal)

23.06.2010. 23:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh