« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RANO JE ZA SLAVLJE

Njemačka će, ako zatreba, blokirati pomoć Grčkoj?

Europska komisija, Središnja europska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) trenutačno razmatraju grčki kreditni zahtjev

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

MMF

,

Njemačka

,

Grčka

,

financijska pomoć

,

kredit

Njemačka ima pravo, bude li to smatrala potrebnim, blokirati pokretanje programa financijske pomoći zemlji u euro zoni i MMF-a u Grčkoj, podsjetila je u nedjelju Europska komisija.

Europska komisija, Središnja europska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) trenutačno razmatraju zahtjev Grčke, koja je u petak tražila od zemalja EU i MMF-a da joj hitno posude oko 45 milijardi eura.

Ali njemački ministar financija Wolfganang Schauble podsjetio je u tjedniku Bild am Sonntag da bi Njemačka mogla reći ne ako se Atena ne obveže da će sljedećih godina pokrenuti strogu politiku štednje. Njemačka je dobila pravo veta u proceduri proučavanja grčke molbe.

U prvoj fazi Europska komisija i Središnja europska banka moraju iznijeti svoje stajalište i navesti smatraju li grčko traženje opravdanim, tj. utvrditi da zemlja nema drugog izbora osim tražiti podršku svojih partnera i MMF-a u dobivanju zajma uz razumne kamate. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 23:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh