« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
AFERA

Njemačka banka varala američku državu?

SAD je podigao optužnicu protiv Deutsche Bank koja bi tu financijsku instituciju mogla stajati i milijardu dolara

Sjedište Deutsche Bank
Sjedište Deutsche Bank (Deutsche Bank)
Više o

hipotekarni krediti

,

prevara

,

Deutsche Bank

,

stambeni krediti

Riječ je o jamstvima američke države za privatne stambene kredite koje su Deutsche Bank i njezina tvrtka kćer MortgageIT između 1999. i 2009. godine isplatili kupcima nekretnina u SAD-u. Deutsche Bank je preuzeo MortgagelT 2007. godine, dakle neposredno uoči izbijanja financijske krize. Ta je institucija tada bila jedan od najvećih financijera hipotekarnih kredita na američkom tržištu. 

Američka vlada tvrdi da se kod spornih hipotekarnih kredita radilo o takvima za koje je već pri njihovoj isplati bilo jasno da ih građani nikada neće biti u stanju vratiti te da je na temelju krivotvorenih podataka banka zatražila i dobila državna jamstva. Zato vlada traži odštetu i novčanu kaznu. Ova je optužnica jedna od mjera koje je vlada odlučila poduzeti kako bi i financijske institucije bile pozvane na odgovornost zbog jedne od najvećih kriza na američkom tržištu nekretnina.

Krediti bez provjere

Prema optužnici podignutoj jučer (3.5.) pred sudom u New Yorku, američka je država do sada morala platiti 386 milijuna dolara na ime neplaćenih kredita, a računa se da će ta brojka s vremenom biti i veća. Vlada tvrdi da je riječ o više od 39.000 kredita u vrijednosti od pet milijardi dolara za koje je bilo jasno da ih građani neće moći vratiti.

Prema najčešće primjenjivanom pravilu, novčana kazna je dvostruko viša od odštete, pa bi to za Deutsche Bank, u slučaju osuđujuće presude, značilo gubitak od oko milijardu dolara. U optužnici se također ističe da je njemačka banka dobro zaradila na preprodaji spornih hipoteka za kredite, pa zbog toga "nije imala skoro nikakvog financijskog poticaja za osiguravanje kvalitete kredita".

Drugim riječima, banka je dijelila kredite bez provjere hoće li njezini klijenti taj novac moći vratiti. Za neplaćene kredite potom je jamčila američka država, pa je hipoteke za te kredite Deutsche Bank zbog tog jamstva i bez ikakvih gubitala mogao dobro prodati. "I dok su Deutsche Bank i MortgagelT prifitirali na račun prodaje hipoteka, tisuće američkih vlasnika nekretnina su morali prijaviti bankrot i iseliti iz svojih kuća", navodi se u optužnici.

Deutsche Bank na udaru kritika

Civilne tužbe se u SAD-u obično rješavaju dogovorom izvan suda, no Deutsche Bank za sada smatra kako nema razloga za pristajanje na vansudsku nagodbu. Predstavnici ove banke sa sjedištem u Frankfurtu kažu da je tužba neutemeljena te da će se suprotstaviti svim raspoloživim pravnim sredstvima. Analitičari već sada procjenjuju da će Deutsche Bank na kraju platiti nekih 200 do 300 milijuna dolara, ali da neće priznati krivnju. Na vijest o tužbi američke vlade odmah su reagirale i burze, pa je znatno pala vrijednost dionica banke.  

Inače, Deutsche Bank se u posljednje vrijeme svako malo nalazi na udaru kritika. U travnju je američki Senat u izvješću o financijskoj krizi upravo ovu banku, pored banke Goldman Sachs, označio kao jednog od uzročnika krize. Skoro istovremeno su na drugom kraju svijeta, u Hongkongu, uhićena dva bankara ove banke zbog navodnog uzimanja mita. Problema ima i u Južnoj Koreji. Tamošnja je vlada Deutsche Bank na šest mjeseci isključila s tržišta zbog navodnih manipulacija trgovine vrijednosnicama.

Piše: Deutsche Welle
05.05.2011. 07:57:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski-Magazin
    09.05.2011. 01:21
    hihihhi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh