« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
NIKAKAV IZOLIRANI INCIDENT

Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj se ne slaže sa Swobodom oko Pridea

Upitana što očekuje od zagrebačkog Gay Pridea koji se održava u subotu, veleposlanica je rekla da je to hipotetsko pitanje i da to prepušta hrvatskim vlastima

Splitski Gay Pride nije prošao bez ozlijeđenih
Splitski Gay Pride nije prošao bez ozlijeđenih (Dnevnik.hr - screenshot)
Više o

Split

,

Hannes Swoboda

,

gay pride

,

gay parada

,

monitoring

,

Stella Ronner-Grubačić

Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić nije se u četvrtak složila s ocjenama zastupnika u Europskom parlamentu da je nasilje na splitskom Gay Prideu bilo izolirani incident te je potvrdila da će Nizozemska tražiti monitoring nad Hrvatskom nakon zatvaranja pregovora do ulaska u EU, piše Hina.

"Onima koji misle da je to bio izolirani incident savjetovala bi da pažljivo promotre reakcije na događaj u Splitu pa će vidjeti je li to bio samo izolirani incident", izjavila je Ronner-Grubačić nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Nizozemska veleposlanica tako je na novinarski upit komentrala izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode koji je rekao da izgreda poput onih u Splitu ima u svim članicama i da nije pošteno da predstavnici zemlje u kojoj se stvara negativno ozračje protiv EU-a (Nizozemske) spriječavaju i kritiziraju ulazak Hrvatske.

Ronner-Grubačić, koja je već ranije ocijenila da je nasilje u Splitu najzorniji dokaz da je Hrvatskoj iznimno potreban monitoring, potvrdila je da će Den Haag tražiti nadzor nad ispunjavanjem obveza od zaključenja pristupnih pregovora do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo.

Prema nacrtu pregovaračkih stajališta, koje je Europska komisija uputila Europskom vijeću, Komisija će pratiti ispunjavanje hrvatskih obveza od završetka pregovora do ulaska u članstvo kroz redovita izvješća jedanput godišnje, a za tri poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Pravda, sloboda i sigurnost izvješća će se raditi svakih šest mjeseci.

Po riječima nizozemske veleposlanice, s predsjednikom Josipovićem koji nakon sastanka nije dao izjavu, suglasila se kako je EU zajednica vrijednosti, među ostalima prava na nediskriminaciju i slobode prosvjedovanja.

Upitana što očekuje od zagrebačkog Gay Pridea koji se održava u subotu, veleposlanica je rekla da je to hipotetsko pitanje i da to prepušta hrvatskim vlastima. Također nije željela predviđati kako će čelnici država i vlada EU-a na summitu odgovoriti na preporuku Europske komisije da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora.

"U tijeku su razgovori između članica EU-a na temelju preporuke Europske komisije. Moramo sačekati ishod tih razgovora", rekla je Ronner-Grubačić.

16.06.2011. 13:08:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    16.06.2011. 14:05
    Cijenjena gospodo sa Zrinjevca, pa zar ne mislite da bi uvaženu veleposlanicu konačno trebalo pozvati na jedan uglađeni diplomatski diskurs u kojem biste kazali da je prešla sve granice uljudbenog ponašanja u RH.Upravo je neshvatljivo da toliku količinu žuči može tako javno bacati na cjelokupan hrvatski živalj a da Vi na to uopće ne reagirate.I ona se je baš našla kritizirati Hrvatsku, a zaboravlja da su upravo ti njeni kultivirani i visokocivilizirani sunarodnjaci dali zeleno svjetlo za počinjenje stravičnog genocida nad srebreničkim življem ...
  2. avatar
    urbanjungle
    16.06.2011. 14:18
    Navodno su Nizozemci ponudili azil svim žrtvama homofobičnosti u Hrvatskoj. Izdaju dokumente u roku 14 dana i 900 eur mjesečno pomoči.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh