« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
PRVO PLATITI DUG

Nizozemska planira blokirati islandsko nastojanje da uđe u EU

Islanđani su na referendumu u subotu sa 60 posto glasova drugi put odbacili sporazum o povratu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj nastalog propašću islandske banke Icesave

Nizozemska neće pustiti Island u EU dok ne plati dug stvoren nakon propasti banke Icesave
Nizozemska neće pustiti Island u EU dok ne plati dug stvoren nakon propasti banke Icesave (Deviantart)
Više o

Nizozemska

,

Island

,

dug

Nizozemska će blokirati islandsko nastojanje da pristupi Europskoj uniji ukoliko se ne riješi pitanje 1,3 milijarde dolara islandskog duga prema toj zemlji, rekao je u utorak nizozemski ministar financija, prenosi Hina.

Jan Kees De Jager također je naglasio da će lobirati za to da Međunarodni monetarni fond, koji daje pomoć Islandu kako bi mu pomogao u oporavku od gospodarskog sloma, osigurao da se novac isplati.

Islanđani su na referendumu u subotu sa 60 posto glasova drugi put odbacili sporazum o povratu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj nastalog propašću islandske banke Icesave. Obje su zemlje nakon toga objavile da će pokrenuti sudski spor za naplatu duga.

"Taj se problem treba riješiti... To je uvjet za ulazak" Islanda u Uniju, rekao je parlamentu nizozemski ministar financija De Jager. "Želimo koliko je god moguće uključiti MMF kako bi osigurali neopozivu obvezu Islanda da se pridržava svojih obaveza", rekao je.

Na referendumu se glasovalo o financijskom ugovoru kojim se islandska vlada obvezala isplatiti oko 5 milijarda dolara Velikoj Britaniji i Nizozemskoj jer su one obeštetile 340.000 štedišta iz svojih zemalja nakon propasti islandske banke Icesave u listopadu 2008. Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir izrazila je odmah nakon objave rezultata veliko nezadovoljstvo takvim ishodom. "Izabrana je gora opcija. Glasovanje je naciju podijelilo na dva dijela", rekla je u izjavi državnoj televiziji. Upozorila je da bi nakon takva rezultata mogla slijediti nova ekonomska kriza i politički kaos.

Island je prošle godine počeo pristupne pregovore s Unijom, ali početni entuzijazam među stanovništvom splasnuo je nakon prijepora s Londonom i Den Haagom.

12.04.2011. 19:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh