« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OTVARANJE PANDORINE KUTIJE

Nizozemci kreirali virus ptičje gripe koji može istrijebiti čovječanstvo

Istraživači su uspjeli mutirati soj virusa ptičje gripe H5N1 kako bi se lako mogao prenositi zrakom kašljanjem i kihanjem, a ima potencijal zaraziti i ubiti milijune ljudi

Fotografija vijesti
Više o

gripa

,

ptičja gripa

,

H5N1

,

smrtonosni virus

Europski znanstvenici su u laboratoriju stvorili smrtonosni soj virusa ptičje gripe koji ima potencijal zaraziti i ubiti milijune ljudi, a sada namjeravaju objaviti kako su to učinili, izvijestio je britanski dnevni list The Independent u utorak, javlja Hina.

Istraživači su uspjeli mutirati soj virusa ptičje gripe H5N1 kako bi se lako mogao prenositi zrakom kašljanjem i kihanjem a do sada se mislilo da se H5N1 među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom, piše list. Istraživanje je provela skupina nizozemskih znanstvenika predvođenih Ronom Fouchierom iz sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu gdje je virus pohranjen i pod ključem ali bez naoružanih stražara.

Nizozemski znanstvenici su proturječno istraživanje proveli kako bi otkrili koliko je složeno genetski mutirati H5N1 u visoko zarazni soj virusa koji se prenose zrakom. Oni vjeruju da bi njihova saznanja mogla biti od ključne važnosti za razvoj novih cjepiva i lijekova, navodi britanski list.

No, kritičari kažu da su znanstvenici ugrozili svijet stvaranjem tako opasne gripe otvorivši Pandorinu kutiju fanatičnim teroristima koji žele doći do biološkog oružja.

Otkriće je izazvalo bojazni u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje, navodi list i dodaje da se vlada SAD-a savjetuje jesu li te informacije preopasne za objavu. Neki se znanstvenici pitaju jesu li se takva istraživanja uopće smjela voditi na sveučilištu umjesto u nekom vojnom kompleksu.

"Postoji strah da ako stvorite nešto tako smrtonosno i to se pretvori u globalnu pandemiju da bi mortalitet i troškovi za svijet mogli biti golemi", rekao je Independentu viši znanstveni savjetnik vlade SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan. "Najgori scenarij tu je gori od bilo čega što možete zamisliti", istaknuo je.

Soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je stotine milijune ptica otkako se pojavio 1996. godine i do sada zarazio samo 600 ljudi koji su došli u izravan dodir s peradi ali uz smrtnost od 60 posto. Znanstvenici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti deseci milijuna ljudi. Studija je provedena na tvorovima koji su, kada ih se inficira virusom, najbolji životinjski "model" za ljudske bolesti, navodi list.

20.12.2011. 21:50:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ona
    21.12.2011. 10:27
    tko plaća te kretene da pronalaze nove bolesti umjesto lijekove za već postojeće bolesti?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh