« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
POVEĆANA BORBENOST

Pobjede u borbama pojačavaju agresivnost

Znanstvenici tvrde da pobjede u borbama pojačavaju agresivnost, a sve zbog povećane koncentracije adrenalina

Fotografija vijesti
Više o

agresivnost

,

borba

,

pobjeda

,

adrenalin

,

pobjednički efekt

Tim njemačkih znanstvenika sa sveučilišta Leipzig otkrio je da što više pobjeda netko ostvari u borbama to postaje sve agresivniji i agresivniji, piše PLos ONE.

Znanstvenici su do svojeg zaključka došli promatrajući borbe 958 cvrčaka, a pritom su uočili da insekti koji su pobijedili pokazuju iznimnu agresivnost, takvo stanje su prozvali "pobjednički efekt", te da imaju povišenu razinu adrenalina.

Voditelj istraživanja, Paul Stevenson, rekao je da "pobjednički efekt" ne traje dugo i da se razina agresije normalizira 20-ak minuta nakon borbe. Znanstvenici su također otkrili da ako se blokira djelovanje adrenalina onda u potpunosti izostaje "pobjednički efekt".

Adrenalin je hormon koji luči nadbubrežna žlijezda u stresnim situacijama kada je potrebno pripremiti organizam za hitno reagiranje, borbu ili bijeg zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti.

Indikacije djelovanja adrenalina su pojačan rad srca, stiskanje krvnih žila i širenje bronhija čime se ubrzava frekvencija disanja.

22.12.2011. 18:28:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh