« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
JOSIPOVIĆ U NOVIGRADU

Nitko se ne smije osjećati kao manjina

Prigodnom svečanošću, kojoj je nazočio i hrvatski predsjednik, večeras je u Novigradu otvoreno obnovljeno sjedište Zajednice Talijana u koje je uloženo oko milijun eura

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Goran Sebelic/CROPIX )
Više o

nacionalne manjine

,

Talijani

,

Ivo Josipović

,

očekivani životni vijek

Ivo Josipović je tom prigodom naglasio kako je današnji dan od iznimne važnosti ne samo za pripadnike talijanske nacionalne zajednice već i za Hrvate, ocjenivši ga zajedničkim praznikom.

"Ovo je zajednički praznik, jer otvaranje ovog doma prijateljstva i razumijevanja je doprinos Hrvatskoj, kakvu ja vidim, Hrvatskoj prijateljstva, tolerancije, multikulturalnosti, europskoj Hrvatskoj", rekao je Josipović, koji je dio govora održao na talijanskom jeziku. Ustvrdio je kako se Hrvatska ako želi biti europska nalazi na prekretnici, pred ozbiljnim reformama i ozbiljnim poslom.

"Nitko se ne smije osjećati kao manjina, svi moraju imati osjećaj da su punopravni članovi ovog društva", poručio je, dodavši kako su Hrvatska, Italija i Slovenija prije dva mjeseca na koncertu prijateljstva u Trstu dokazale kako se tango može plesati i u troje. To je europski tango, dodao je. Po riječima hrvatskog predsjednika prijateljstvo, suradnja i međusobno razumijevanje nema alternative. "To je jedini put u Europu, u budućnost i u sigurnost", naglasio je.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza istaknuo je kako odnosi između Hrvatske i Italije nisu bili nikad bolji te kako je talijanska Vlada unatoč teškim vremenima uvijek podržavala rad talijanskih zajednica u Istri. "Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju kada ćemo zajedno biti dio europske obitelji", naglasio je talijanski veleposlanik.

Predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin istaknuo je kako je ta zajednica otvorena svim građanima koji u Talijanima vide prijatelje, ali i nositelj jedne kulture koja u Istri, kako je rekao, nije shvaćena kao manjinska već kao sastavni dio zajedničkog svjetonazora i identiteta. "Istru nije moguće definirati bez hrvatske i talijanske kulture i bez tih dviju komponenta ne može se razumijeti", rekao je Radin.

Zgrada Zajednice Talijana u Novigradu, površine 830 četvornih metara, renovirana je sredstvima talijanske Vlade, a u sklopu suradnje Narodnog sveučilišta u Trstu i Talijanske unije. (hina/metro-portal)

12.09.2010. 21:48:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh