« Biznis
objavljeno prije 7 godina
STVARNO?

Niti tisuću blokiranih zatražilo stečaj

Postupak osobnog bankrota pokrenulo je tek 919 građana i pet obrtnika, a čak 586 predmeta završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma s vjerovnicima

Osobni bankrot nije baš popularan...
Osobni bankrot nije baš popularan... (Arhiva)
Više o

FINA

,

postupak

,

osobni bankrot

Prema podacima Fine, na kraju ožujka ove godine u blokadi su bila 330.762 građana, a njihov je ukupni dug iznosio 41,99 milijarde kuna. 

Postupak osobnog bankrota pokrenulo je tek 919 građana i pet obrtnika, a čak 586 predmeta završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma s vjerovnicima. 

Radi se o slučajevima kada je ili istekao rok od 30 dana koliko je zakonom predviđeno trajanje ovog postupka ili je neki od vjerovnika odbio ovaj postupak, nakon čega predmet preuzima sud.

 Kako bi se olakšala situacija takvim građanima, s početkom 2016. godine na snagu je stupio zakon koji omogućava osobni bankrot (Zakon o stečaju potrošača), koji propisuje da je građanin, odnosno potrošač, nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

16.05.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh