« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Radovan Fuchs:

Nisu blokade potakle isticanje važnosti zakona o visokom obrazovanju

Studenti su prosvjedima ukazali na neke nelogičnosti, ali i dosadašnje vlade bile su svjesne problema na fakultetima, tvrdi Fuchs

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

MZOŠ

,

studentski prosvjed

,

fakultet blokada

,

Ivan Pavić

,

Radovan Fuchs

,

Zakon o visokom obrazovanju

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs izjavio je danas da isticanje važnosti donošenja novoga zakona o sveučilištima nije posljedica studentske blokade te da su i dosadašnje hrvatske vlade bile svjesne potrebe za novim zakonom koji će pridonijeti restrukturiranju sveučilišta i pokušale su pridonijeti njegovu donošenju.

Na prijedlog novoga zakona o sveučilištima Fuchs se osvrnuo na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu nakon završetka sjednice Rektorskoga zbora visokih učilišta Republike Hrvatske na kojoj se, među ostalim, raspravljalo o aktualnoj situaciji izazvanoj studentskom blokadom.

Ministar Fuchs i predsjednik Rektorskoga zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić bili su suglasni da više ne postoje razlozi za nastavak blokade te da ne podržavaju metode studenta-prosvjednika koji onemogućavaju pohađanje nastave većini studenata koji to žele.

Istaknuvši da je riječ o dobrom zakonskom prijedlogu koji ne zadire u autonomiju sveučilišta, Fuchs je najavio da će prijedlog novoga zakona o sveučilištima biti upućen u Hrvatski sabor u siječnju ili veljači iduće godine.

Na novinarsko pitanje o tomu kakav je bio utjecaj proljetnih studentskih prosvjeda na isticanje važnosti donošenja toga zakona, Fuchs je odgovorio da su tijekom proljetne blokade studenti široko postavili zahtjeve, poput besplatnog studiranja za sve bez obzira na izvršenje studijskih obveza što je, rekao je, potpuno nerealno.

Potvrdio je pak da su tijekom prosvjeda studenti, primjerice, ukazali na nelogičnost dvojakog statusa redovitih studenata.

Izjavio je da će novac za besplatno školovanje svih koji upišu prvu godinu dodiplomskoga studija u akademskoj godini 2010./2011. biti osiguran u proračunu za iduću godinu te da novac za to neće biti nikomu oduzet.

Fuchs, međutim, nije htio precizirati o kojem se novčanom iznosu radi, ali je rekao da brojke o kojima se u medijima kalkulira nisu realne. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 16:46:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh