« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BOŽO LJUBIĆ:

Ništa od ustavnih promjena u BiH do izbora

Europski sud za ljudska prava je ocijenio kako su Ustav i Izborni zakon BiH diskriminirajući

(hdz1990.org)
Više o

BiH

,

ustavne promjene

,

Božo Ljubić

,

Hrvati u BiH

Postojeći ustav Bosne i Hercegovine treba mijenjati jer on diskriminira ne samo pripadnike nacionalnih manjina nego i konstitutivnih naroda pri čemu su posebice ugroženi Hrvati, ocijenio je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

"Hrvati su dodatno diskriminirani jer ne mogu na isti način kao druga dva naroda utjecati na izbor svog predstavnika u Predsjedništvo BiH", kazao je Ljubić u intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Ljubić drži kako upravo stoga treba iskoristiti presudu Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio kako su Ustav i Izborni zakon BiH diskriminirajući.

Pri tom bi valjalo izmijeniti ne samo način biranja Predsjedništva BiH i odlučivanja u državnom parlamentu nego i ojačati tijela državne vlasti te pojednostaviti način donošenja bitnih reformskih zakona i odluka.

"Mogućnost postoji no nije realno da se takve promjene usvoje u narednih mjesec dana kako bismo mogli usvojiti novi izborni zakon i pristupiti izborima (u listopadu) u skladu s novim uvjetima", ipak je upozorio Ljubić. On je pojasnio kako provedba presude suda iz Strasbourga ne može biti puka tehnička intervencija jer mora donijeti značajne izmjene postojećeg nepravednog ustavnog poretka temeljenog na "spoju dva ratna entiteta".

Komentirajući odnos hrvatskih stranaka prema ovom pitanju, predsjednik HDZ 1990. ističe kako s HDZ BiH povremeno postoji odnos suradnje a povremeno natjecanja.

"Što se tiče mene i gospodina Čovića, nas povezuje podijeljeni legitimitet i odgovornost za predstavljanje hrvatskog naroda na razini BiH... Osobno, mi smo dva različita svemira", pojasnio je Ljubić odnose s Čovićem i njegovom strankom.

Potvrdio je i kako među brojnim strankama s hrvatskim predznakom u BiH nema konsenzusa o nekoj vrsti zajedničkog foruma poput sabora Hrvata na kojemu bi se definirala zajednička politika.

HDZ 1990. ipak ostaje spreman za razgovore o mogućoj izbornoj koaliciji, posebice oko određivanja zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH, kazao je Ljubić. (hina/metro-portal)

25.03.2010. 10:24:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh