« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VLADA NE POPUŠTA

Ništa od skore legalizacije marihuane u SAD-u

Američka vlada je u petak odlučila kako marihuana nema niti jednu prihvatljivu medicinsku korist, što je razljutilo brojne poklonike legalizacije u medicinske svrhe

Fotografija vijesti
Više o

legalizacija marihuane

,

kanabis

Iako su se mnogi Amerikanci nadali da će se dolaskom Baracka Obame na vlast „olabaviti" i tvrdi stavovi američkih vlasti o brojnim aktualnim temama poput istospolnih brakova, istraživanja na matičnim stanicama te legalizacije lakih droga, očigledno je da od toga u nekoj doglednoj budućnosti ipak neće biti ništa.

Američka je federalna vlada u petak odlučila kako marihuana nema niti jednu prihvatljivu medicinsku korist i da treba ostati u istoj kategoriji droga kao i heroin.

Ova je odluka donesena gotovo devet godina nakon što su skupine koje se bore za legalizaciju poslale službeni upit vlastima da reklasificiraju marihuanu u blažu kategoriju, ohrabreni brojim istraživanjima u zadnjih 20 godina koja su pokazala kako je kanabis vrlo efikasan lijek za neke bolesti, piše LA Times.

Pristaše legalizacije razočarane su ovim vladinim stavom, ali im je drago da je nakon toliko godina ipak donesen, budući da sad mogu započeti žalbeni proces pred federalnim sudovima.

U svibnju ove godine nekoliko grupa koje se zalažu za korištenje marihuane u medicinske svrhe podiglo je tužbu inzisitrajući da vlasti napokon odgovore na zahtjev star devet godina.

Joe Elford, jedan od voditelja grupe, rekao je kako nisu iznenađeni ovom odlukom, koja je donesena ubrzo nakon što je Obamina administracija objavila kako neće tolerirati komercijalno uzgajanje marihuane, izvan nužnih količina potrebnih za medicinsku uporabu u državama koje to dopuštaju.

Rekao je i kako smatra da je taj stav iznimno zastario, budući da su brojne studije pokazale kako marihuana ima pozitivan učinak na različita medicinska stanja, poput stimulacije apetita za ljude na kemoterapiji.

Prva peticija za reklasifikaciju marihuane predana je još 1972. godine, a odbijena je tek 17 godina kasnije. Sljedeći se pokušaj zbio 1995., a odbijen je 2001. U oba slučaja zagovornici su se žalili federalnom sudu, ali su oba puta sudovi stali na stranu vlade.

Kalifornija i brojne druge države legalizirale su marihuanu u medicinske svrhe, a prvi ozbiljni pokušaj generalne legalizacije mogao bi se dogoditi već sljedeće godine, kada će se održati referendum o tzv. Prijedlogu 19.

10.07.2011. 19:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh