« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
ZAMRZAVANJE

Ništa od normalnih mirovina ni iduće godine

Hrvatski sabor sutra će po hitnom postupku raspraviti Vladin prijedlog Zakona o odgodi usklađivanja mirovina u idućoj godini

1,2 milijuna umirovljenika i dalje će morati preživljavati
1,2 milijuna umirovljenika i dalje će morati preživljavati (Cropix)
Više o

Sabor

,

mirovine

,

umirovljenici

Vlada, naime, predlaže da se ni 2011. mirovine dva puta godišnje ne usklađuju s rastom plaća i potrošačkih cijena. Predloženim bi zakonom o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. bile obuhvaćene sve mirovine ostvarene na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju i posebnih propisa o mirovinskom osiguranju, koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Tako gotovo 1,2 milijuna umirovljenika ni u idućoj godini ne mogu očekivati da će im mirovine biti usklađene s rastom životnih troškova i BDP-a, iako se, prema Vladinim projekcijama, u 2011. očekuje gospodarski rast od 1,5 posto BDP-a.

Prijedlog Zakona o odgodi usklađivanja mirovina za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine dio je Vladinog paketa zakona koji je u saborsku proceduru upućen zajedno s prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu. O proračunu i pratećim zakonima zastupnici bi, prema najavama, trebali glasovati u utorak. Sjednica Sabora sutra počinje u 10,30 sati. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 13:07:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh