« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
POLITIČKE IGRE

Ništa od dogovora Obame i republikanaca oko deficita

Sastanak u Bijeloj kući trajao je 75 minuta, ali se dvije strane nisu niti malo uspjele približiti u stavovima

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

republikanci

,

proračunski deficit

Razgovori održani u Bijeloj kući između Obame i republikanskih predstavnika o dugoročnom smanjenju proračunskog deficita nisu urodili plodom, prenosi Hina.

Tijekom 75-minutnog sastanka, Obama i demokratski čelnici ponovno su se zauzeli za prihvaćanje četiri bilijuna dolara vrijednog paketa mjera smanjenja troškova i povećanja poreza kroz sljedećih deset godina, dok su republikanci ostali pri stajalištu da je plan vrijedan dva bilijuna dolara najbolja opcija za postizanje dogovora.

Za ponedjeljak su najavljeni novi razgovori Obame i čelnika demokrata i republikanaca.

Obama je na početku razgovora u nedjelju jasno dao do znanja da smatra kako je nužno vrlo brzo postići sporazum. Upitan je li moguće postići sporazum o smanjenju deficita u roku od deset dana, Obama je novinarima rekao: "Moramo to napraviti".

Američko ministarstvo financija upozorilo je da bi do 2. kolovoza moglo ostati bez sredstava za plaćanje svojih računa. Stručnjaci navode da bi, ako se do tada ne postigne dogovor o smanjenju deficita, Sjedinjene Države mogla zahvatiti nova recesija.

Prošli su tjedan Obama i čelnik republikanaca John Boehner najavili da će se zauzeti za postizanje dugoročnog sporazuma. Ipak, u subotu je Boehner, strahujući od nezadovoljstva konzervativaca zbog planiranog povećanja poreza koji su demokrati uključili u svoj paket, odustao od šireg sporazuma i pozvao na prihvaćanje paketa vrijednog dva bilijuna dolara koji se uglavnom sastoji od smanjenja troškova.

Glasnogovornik demokratskog senatskog čelnika Harryja Reida rekao je da republikanci "traže lagani izlaz" i dodao da bi svaki sporazum morao biti uravnotežen između povećanja prihoda i smanjenja troškova.

11.07.2011. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh