« Film
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
RECENZIJA

Niske strasti kralja visoke mode

Neobično strukturiran i fokusiran tek na dvadesetak očito prijelomnih godina u životu budućeg kralja svjetske visoke mode, film započinje u 1957-oj godini

Odmah dva filma o YSL-u
Odmah dva filma o YSL-u (Arhiva)
Više o

film

,

Yves Saint Laurent

,

recenzija

Već smo navikli da golemi, pohlepni i povremeno stvarno glupasti Hollywood zaigra na dvije iste karte, tzv. filmove blizance kao što su to primjerice ove godine dva „Herkula", prošle dva teroristička akcića iza Bijele kuće („Pad Olimpa" i „Misija: Bijela kuća"), a prije 15ak godina „Armageddon" i „Deep Impact", no na takvo razbacivanje resursa, da se poslužimo ekonomskim rječnikom, ipak nismo navikli od europskih kinematografija.

Ipak, francuskoj kinematografiji, koja se ionako oduvijek jako fura na američku, i takve se stvari tu i tamo dogode. Zanimljivo, posljednji slučaj ticao se modne dizajnerice Coco Chanel (2009. godine snimljeni su filmovi „Coco Chanel & Igor Stravinski" i „Coco prije Chanel"), a ovaj najnoviji opet dolazi iz svijeta visoke mode, riječ je o biografskim filmovima o Yves Saint Laurentu.

U naša je kina prvi stigao onaj Jalila Lesperta „Yves Saint Laurent" u kojem slavnog dizajnera igra Pierre Niney, dok će najesen francusku premijeru dočekati „Saint Laurent" (primjećujete naravno značajne razlike u naslovima) koji režira poznatiji Bertrand Bonello, dok naslovnu ulogu tumači Gaspard Ulliel.

Neobično strukturiran i fokusiran tek na dvadesetak očito prijelomnih godina u životu budućeg kralja svjetske visoke mode, film započinje u 1957-oj godini u njegovom obiteljskom gnijezdu u alžirskom Oranu da bi ubrzo, po smrti Christiana Diora, postao glavni dizajner u ovoj slavnoj modnoj kući. Najveći dio filma ispripovjedan je iz perspektive YSL-ova prijatelja, ljubavnika i poslovnog partnera Pierrea Bergéa (Guillaume Gallienne) te svjedoči o Saint Laurentovom razlazu s Diorom, pokretanju vlastite tvrtke, kreiranju prve kolekcije, usponima i padovima, zapadanjima u depresiju te brojnim ljubavnim i seksualnim avanturama... da bi, bez nekog jasnijeg razloga osim ljubavnog razlaza Saint Laurenta i Bergéa, završio tamo negdje krajem sedamdesetih te na taj način izignorirao posljednjih trideset godina njegova života.

Cijeli tekst o filmu „Yves Saint Laurent" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

24.06.2014. 17:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh