« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Nikada nismo raspolagali s manje suvereniteta

Hrvatska je pred bankrotom i socijalnim nemirima, dok je devizni dug viši od jednogodišnjeg BDP-a.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

EU

,

Ivo Sanader

,

NATO

,

pregovori s EU

,

Damir Kajin

,

Ljubo Jurčić

,

bankrot

,

IDS

,

hrvatski suverenitet

,

kreditni rejting

,

devizni dug

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu istaknuo kako, bez obzira što će u travnju ući u NATO savez, hrvatska država nije nikada raspolagala s manje suvereniteta nego ove, 2009. godine.

"U zabludi su premijer Ivo Sanader i Ljubo Jurčić kada tvrde kako hrvatski suverenitet nije bio nikada jači, odnosno kako usporavanje pregovora s EU-om nije loše. Ako je zemlja prezadužena, a Hrvatska to jest, nju mogu ucjenjivati i drugorazredne banke, a kamoli države", naglasio je Kajin. Dodao je kako sadašnju politiku treba promijeniti, a lokalni izbori, kako je rekao "moraju biti nagovještaj promjena HDZ-a i njegovih satelita od HSU-a do HSS-a".

Po njegovim riječima jedina hrvatska šansa je upravo Europska unija i zato, smatra Kajin, hrvatske banke, ako Hrvatska želi povećati proizvodnju i potrošnju trebaju prepoloviti kamate na kredite.

"Hrvatska je pred bankrotom i socijalnim nemirima, dok je devizni dug viši od jednogodišnjeg BDP-a. Ujedno ove godine na naplatu stiže 12,3 milijarde eura duga, što Hrvatska ne može isfinancirati. Upravo iz tog razloga jedina nam je šansa ulazak Hrvatske u euro asocijacije, jer bez EU ostajemo sami na svijetu", poručio je saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.

Napomenuo je kako neulazak u Europsku uniju znači zamrzavanje bilo kojih reformi, a bez EU Hrvatska gubi kreditni rejting, ali će si ujedno ugroziti poziciju izvoznika.

"Upravo stoga ne treba se zalagati za izolaciju već za promjenu vlasti i novu nacionalizaciju", zaključio je Damir Kajin. (hina/metro-portal)

13.03.2009. 16:04:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh