« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Prijedlog ide na sud

Ni Amerikanci ne žele Googleove online knjige

Američko ministarstvo pravosuđa preporučilo je sudu u New Yorku da odbije prijedlog kojim bi se Googleu omogućilo objavljivanje milijuna knjiga na internetu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Google

,

internet

,

e-knjige

Prijedlog dovodi u pitanje autorska prava te bi ga stoga trebalo odbiti, navodi se iz ministarstva. Sud će konačnu odluku donijeti početkom idućeg mjeseca.

Prema prijedlogu, Google bi osigurao 125 milijuna dolara kako bi se kompenzirali autori čije knjige namjerava objaviti online. Microsoft, Amazon i Yahoo su se također suprotstavili tom prijedlogu.

Ministarstvo pravosuđa izjavilo je kako prijedlog povlači ozbiljna pitanja legalne prirode. U svojoj trenutačnoj formi, njime bi  seGoogleu dalo vlasništvo nad knjigama čiji se nosioci autorskih prava ne mogu pronaći, te omogućilo neadekvatnu zaštitu prava stranih autora. Google bi također dobio moć određivanja cijene knjiga te istiskivanja drugih internet distributera s tržišta.

U službenoj izjavio Google je naveo kako razmatra naputke ministarstva pravosuđa te je spreman svoj prijedlog i prilagoditi. Najveća dobrobit cijele ideje je, kako kompanija tvrdi, što će knjige koje se više ne štampaju biti dostupne širokom auditoriju.

21.09.2009. 11:15:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh