« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
UZBUNA

Nezaposlenost mladih je globalni problem

Stručnjaci Ujedinjenih naroda prognoziraju paradoksalnu situaciju: u razvijenim industrijskim zemljama će uslijed dužničke krize stopa nezaposlenosti mladih pasti

Studij se završi, a onda?
Studij se završi, a onda? (Shutterstock)
Više o

nezaposlenost

,

mladi

,

prvi posao

Međunarodna organizacija za rad (ILO) polazi od procjene da će stopa nezaposlenosti mladih u industrijskim zemljama pasti sa sadašnjih 17,5 posto na 15,6 posto 2017. godine. Za nerazvijene zemlje jednako kao i za zemlje u razvoju su procjene drugačije: očekuje se porast nezaposlenosti osoba u dobi između 15 i 24 godine starosti. ILO objašnjava da je takav razvoj posljedica dužničke krize koja sada potresa Europu i odražava se na njezin privredni razvoj. Posljedice te krize se, naime, sve više osjećaju i u drugim zemljama.

Prednost njemačkog obrazovnog sustava

Unutar EU-a se kriza pak osjeća posebno u sve većoj podijeljenosti na sjever i jug. Dok se procjenjuje da će nezaposlenost mladih primjerice u Njemačkoj biti ispod deset posto, u Španjolskoj i Grčkoj bi svaka druga mlada osoba mogla biti u situaciji da ne može pronaći plaćeni posao.

Pa ipak se na području Europske unije općenito može očekivati barem lagani oporavak na tom području. Upravo suprotan trend se međutim očekuje u zemljama u razvoju: tamo će broj nezaposlenih mladih porasti. Objašnjenje je jednostavno, kaže Werner Eichhorst iz ILO-a: "Zemlje koje imaju visoko razvijen obrazovni sustav, poput Njemačke, Austrije, Danske ili Nizozemske, načelno imaju bolju poziciju."

Iseljavanje kao šansa

Takozvani dualni obrazovni sustav, unutar kojeg se teoretska nastava kombinira s praksom u nekom proizvodnom poduzeću, jedan je od razloga zbog kojih Njemačka i unutar EU-a ima komparativnu prednost naspram brojnih drugih zemalja. "Takav dualni sustav obrazovanja omogućuje mladima da već vrlo rano stupe u kontakt sa svijetom rada i s mogućim budućim poslodavcima", objašnjava Eichhorst.

Kratkoročne mjere za smanjenje nezaposlenosti mladih nisu osobito uspješne. Eichhorst kaže da su neke zemlje pokušale s programima dokvalifikacije ili "poticanja zapošljavanja". U tim slučajevima država preuzima dio troškova za plaće mladih koji pronađu posao u privatnim poduzećima. Ali takve mjere pomažu samo ako postoje povoljni okvirni uvjeti, poput velike potražnje na domaćem tržištu i dobrih izgleda za izvoz.

Za većinu zemalja u razvoju to se međutim ne može reći, naglašava Eichhorst. Ovaj stručnjak za tržište rada smatra međutim da bi za njih rješenje moglo biti "u iseljavanju mladih u zemlje u kojima postoji prosperitetna privreda." To je naravno varijanta koja bi i Njemačkoj vrlo odgovarala, budući da ovdašnje procjene demografskog razvoja upućuju na sve veći nedostatak radne snage u budućnosti. S druge pak strane, čijenica da time zemlje u razvoju ostaju bez često najagilnijeg i najobrazovanijeg dijela svog društva otvara - nove probleme.

Piše: D. Kaufmann/Z. Arbutina/DW
06.09.2012. 09:35:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh